Podzimní strašák jménem atopický ekzém: Jak mu předcházet a co nejúčinněji s ním bojovat?

Atopický ekzém je svědivé kožní onemocnění.
Zdroj: Gesundheit.de

Atopický ekzém je silně svědící vrozené zánětlivé kožní onemocnění, které se vyskytuje téměř u 10 % populace. Podzim je navíc roční období, kdy se nám pokožka často vysušuje, tudíž nás jeho projevy trápí velmi často.

Petra Járková
Petra Járková 23. 10. 2019 14:00

Atopický ekzém bývá dědičně podmíněný a často je spojen s výskytem průduškového astmatu či pylové alergie. Zhoršuje se na jaře a na podzim a ke zlepšení dochází v létě.

Pixabay

Ekzém u dětí

U dětí souvisí vznik atopického ekzému velice často s potravinovou alergií. Vliv stravování na stav ekzému je značný i v pozdějším věku.

Prevence

Pokud tedy chcete jeho vzniku předejít, nebo alespoň fázi, kdy se na vašem těle neobjevuje, prodloužit co nejvíce, vyvarujte se problémových a dráždivých potravin. Potraviny, které neznáte a zkoušíte poprvé, konzumujte nejprve tepelně upravené. Určité potravinové alergeny se teplem totiž ničí. Také samozřejmě dodržujte vyvážený jídelníček a vyhýbejte se pokrmům neznámého původu a složení.

Pixabay

Potravinový deník

Lidé trpící atopickým ekzémem by měli pozorně sledovat stav ekzému a dávat ho do souvislosti s konzumovanými potravinami. Ideální je vést si potravinový deník, kde si každý den uvedete, co a kdy jste snědli a jaký je stav ekzému. Budete tak mít přehled, po čem se vám stav kožního onemocnění zhoršil.

Léčba ekzému

Topicrem

Existuje mnoho prostředků, které slibují zbavení se atopického ekzému navždy, ale ne vždy tomu tak opravdu je. Je tedy vhodnější spolehnout se na přípravky, které byly testovány na atopické pokožce. Topicrem řada AD pro atopickou a extrémně suchou pokožku tohle dokonale splňuje, navíc není parfémována a nedráždí pokožku. Je tak vhodná pro novorozence, děti i dospělé. Ideální je pořídit si celou sadu, která obsahuje AD Ultra - výživný mycí gel bez mýdlové složky pro velmi suchou a atopickou pokožku,  AD Zvláčňující balzám, který poskytuje okamžité zklidnění a úlevu podrážděné a svědivé pokožce. Posledním produktem sady je AD Zvláčňující olej. Má velmi lehkou texturu, není mastný, nelepí a velmi rychle se vstřebává do pokožky. Produkty AD balzám a AD olej navíc hydratují pokožku celých 24 hodin, což je o dost delší doba hydratace než u ostatních produktů a ulevují tak svědivé a podrážděné pokožce na dlouhou dobu.

Vermione

Dalším oblíbeným krémem na masťovém základu je Vermione Beta. Díky promašťujícímu účinku pozitivně ovlivňuje pružnost a hebkost pokožky, kterou zároveň vyživuje. Obsažené enzymy blahodárně působí na ekzémy a lupénky, kde přináší úlevu bez nutnosti používat kortikoidy. V případě silného poškození či popraskání pokožky z důvodu dlouholetého ekzematického onemocnění je ideální tento produkt kombinovat s krémem Vermione Strong, který ránu rychleji zatáhne a vyhojí popraskané ložiska. České krémy Vermione jsou jediné na světě, které obsahují výtažky z kalifornských žížal a mají patentované chránění receptury.

Trompetol

Pokud si zakládáte na přírodních produktech, pak sáhněte po masti Trompetol s unikátním komplexem z rostliny konopí - CannabiComplexem CC+. Ta je určena pro suchou a podrážděnou pokožku, na zklidnění různých kožních problémů včetně atopického ekzému. Jedno byste si však měli uvědomit, ekzém vzniká stresem, nesprávnou životosprávou a nezdravým životním stylem, takže začít byste měli nejprve u sebe, a to zevnitř. Skvělým pomocníkem je v těchto případech přírodní doplněk stravy Allivictus, který obsahuje pouze česnek a líh a pomáhá posílit přirozenou obranyschopnost organismu.

Nejproblematičtější potraviny, které byste měli ze svého jídelníčku zcela vyloučit nebo je alespoň radikálně omezit, jsou:

- citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, rybíz, maliny, jahody, angrešt, ostružiny

- rajčata, kyselé zelí, celer, petržel, paprika, ředkvičky, křen

- sója, fazole, hrách, čočka

- ořechy, hlavně arašídy

- cukr, sladkosti, med, javorový sirup

- bazalka, vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek

- vejce, mléko a mléčné výrobky

- ryby a vepřové maso

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články