Babské rady: Jak se chránit před klíšťaty pomocí šišek z túje

Babské rady: Jak se chránit před klíšťaty pomocí šišek z túje
Zdroj: Freepik.com

Malí a nebezpeční parazité číhají v teplejších měsících skoro všude. Klíšťata můžete chytit na louce, v lese, ale stejně snadno i na zahradě. Kromě toho, že vám pijí krev, mohou přenášet také nebezpečné nemoci. Jak se před nimi chránit?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 18. 05. 2020 10:00

Klíšťata jsou nebezpeční parazité, kteří mohou přenášet na svého hostitele vážné nemoci. Mezi nejčastější z nich patří klíšťová encefalitida a borelióza. Proto je velmi důležitá prevence, která vám pomůže omezit množství zakousnutých klíšťat, a tím i riziko přenosu nákazy.

Nezbytný je repelent a světlé oblečení

Ještě před tím, než se vydáte do přírody, nezapomeňte použít repelent. Myslet je třeba i na správný výběr oblečení. V případě outfitů do přírody se najde několik důležitých pravidel, kterými je dobré se řídit. Oblečení by mělo být světlé a z hladkých materiálů. Právě takový oděv totiž ztíží klíšťatům možnost přisátí, navíc vám pomůže případné klíště snadněji odhalit. Stejně tak je třeba mít dlouhé nohavice a rukávy. Raději se proto vyhněte šortkám a tričku, které vás před klíšťaty neochrání.

Vyhýbejte se křovím a kontrolujte se

Pokud se vydáte na louku nebo do lesa, určitě se vyhněte místům s vysokou trávou či křovím. Choďte jenom po zpevněných či jinak upravených cestách, kde mají klíšťata menší šanci se schovat. V lese a na louce si nesedejte ani nelehejte, a to ani na podložku či karimatku. Stejně důležitá je i pravidelná kontrola. Venku se občas prohlédněte, jestli po vás náhodou klíště zrovna neleze. Ideálně hned po příchodu domů prohlídku zopakujte. Zajímavostí je, že klíštěti trvá 6 až 8 hodin, než se přisaje. Takže šance na to, že ho objevíte včas i po návratu domů, je poměrně velká.

Sledujte aktivitu klíšťat

Na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu je možné od dubna do října sledovat předpověď aktivity klíšťat u nás, a to hned na několik dnů dopředu. Díky tomu snadno zjistíte, kdy je vhodné se vydat do přírody a kdy raději zůstat doma.

Přírodní repelent ze šišek túje

Vyzkoušet můžete také babské rady, které mluví o účinném repelentu ze šišek z túje. Šišky povařte v hrnci s litrem vody, pak přidejte francovku nebo silný alkohol. Než vyrazíte do přírody, potřete se tímto bylinkovým roztokem. Uvidíte, že už po vás klíšťata tolik nepůjdou. Použít můžete ale i zelené slupky z vlašských ořechů, které stejným způsobem proměníte v účinný odpuzovač klíšťat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články