Tipy, jak nechutnat nebezpečným klíšťatům: Změňte jídelníček a vsaďte na bylinky

Tipy, jak nechutnat nebezpečným klíšťatům: Změňte jídelníček a vsaďte na bylinky

Radostné výlety v přírodě mohou pěkně zkazit malí a nebezpeční tvorové, kteří neúnavně hledají svého hostitele. Jde jim přitom o jediné - aby mu mohli začít obrazně i doslova pít krev. Řeč je o klíšťatech, jejichž nepatrná velikost rozhodně neodpovídá riziku, které s sebou přináší. I když jsou hrozbou pro všechny, podle provedených studií se najdou lidé, kteří jsou k jejich uchycení náchylnější, ale i jedinci, kteří jim většinou odolávají. V čem spočívá jejich tajemství?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 16. 05. 2020 10:00

Přisátí klíštěte je nepříjemné hned z několika důvodů. Když pominete fakt, že vám nebezpečný a nenápadný tvor právě pije krev, je nutné pomýšlet i na možnost přenosu nebezpečné nákazy. Mezi nejznámější nemoci, které klíště přenáší, patří borelióza a meningitida. Riziko nákazy těmito chorobami můžete naštěstí účinně minimalizovat. Kromě včasného vynětí klíštěte je tu ještě jeden způsob. Zařiďte, aby po vás tito nebezpeční tvorové vůbec nešli. Jak? Vyzkoušejte následující tipy.

I klíšťata si vybírají!

Podle vědců je důležitý fakt, že si klíšťata vybírají častěji určité jedince. Podle provedených studií za to může vůně a chuť lidské krve, která je u každého člověka pro klíšťata odlišná. Může se tak snadno stát, že zatímco váš tatínek má klíště každý týden, vy si ani nepamatujete, kdy jste vůbec nějaké měla. Právě i vybíravost klíšťat tedy může pomoci k účinné prevenci. Pomocí určitých přírodních přípravků ji totiž můžeme snadno ovlivnit.

Pivovarské kvasnice a vitamin B

Vitamin B, který najdete například v pivovarských kvasnicích, je jednou z nejúčinnějších zbraní proti klíšťatům vůbec. Zdá se totiž, že ti co ho mají dostatek, klíšťatům nechutnají ani nevoní. Tento vitamin si tak kromě mnoha dalších blahodárných účinků může připsat na seznam další zásluhy. Vyzkoušet můžete nejen zvýšený příjem potravin a nápojů s béčkem, ale nebojte se sáhnout i po přípravcích z lékárny, které vám pomohou s udržováním jeho dostatečné hladiny.

Tea tree olejíček

Zapomeňte na drahé a neúčinné repelenty. Jděte na to přírodně. Klíšťatům, která si svého hostitele vybírají i podle pachu jeho potu, totiž vůbec nevoní prospěšný tea tree olejíček. Ještě předtím než se vydáte do přírody, nakapejte si na kůži pár kapek tohoto esenciálního přípravku. Naneste ho na krk, ruce a nohy. Nejen, že působí preventivně proti klíšťatům, ale zároveň má skvělé protizánětlivé účinky.

Šálek kopřivového čaje pro každý den

Nejen proti hmyzu, ale i k celkovému detoxu těla přispějí kopřivy. Výhodou je, že na jaře a v létě rostou téměř všude, takže natrhat si pár čerstvých rostlinek rozhodně nebude problém. Dopřejte si alespoň jeden šálek kopřivového čaje denně, a to ideálně po dobu jednoho měsíce.  Kopřivová očista změní složení a vůni vašeho potu, takže klíšťatům přestanete vonět. Kromě toho pitím kopřivového čaje prospějete i svému trávení a vylučování. Kopřivy totiž mají příznivé účinky pro játra a ledviny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články