Bylinkové koupele podle našich babiček. Jak si připravit zdravou lázeň doma a bez chemie

Bylinkové koupele podle našich babiček. Jak si připravit zdravou lázeň doma a bez chemie
Zdroj: Pixabay.com
Pokud nejste alergik, můžete vsadit na účinky březové koupele. K její přípravě se používají březové lístky. Účinně pomáhá při revmatických bolestech svalů, kloubů i na zmírnění otoků. Kromě toho také čistí póry a podporuje regenerační schopnost pokožky. Máta mírní bolesti hlavy, zlepšuje kvalitu pokožky, působí proti revmatu i virům. Navíc mátová posílí celkovou imunitu a zlepšuje náladu.Sedmikrásky působí protizánětlivě a hojivě. Koupel ze sedmikrásek je vhodná zejména proti ekzémům nebo lupénce. Pomáhá ale i při akné a s léčbou špatně se hojících ran.Příznivé účinky kopru možná někoho překvapí.  Kopr zklidňuje, napomáhá snižovat vysoký tlak, při podráždění, vyčerpání a v boji proti hemeroidům, má ale i silné antibakteriální účinky. Dejte však pozor. Silici z kopru nikdy neužívejte vnitřně. Vhodná je tedy pouze do koupele. + 2 fotky+ 3 fotky

Zapomeňte na kupované pěny a oleje do koupele, dopřejte si něco mnohem účinnějšího. Vyzkoušejte návrat ke starým tradicím a připravte si doma bylinkovou koupel sami. Blahodárné účinky bylinek vás nejen příjemně vzpruží, ale také vám pomohou proti různým potížím.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 08. 04. 2020 09:00

Naši předci věřili v tajemnou, někdy až magickou sílu bylinek. Možná je na čase se jimi inspirovat. Doma připravené bylinkové směsi do koupele mívají totiž oproti těm kupovaným nespornou výhodu. Nejsou do nich přidávána žádná barviva, parabeny a další umělé látky. Jsou tak bez vedlejších účinků a samozřejmě i více koncentrované. A kdy jindy začít než v době pandemie, když není moc dobré chodit často do obchodů? Možná, že až si namícháte vlastní přírodní koupel, do drogerie dlouho nevkročíte.

Příprava je jednoduchá

Bylinkovou koupel si doma nachystáte poměrně snadno. Připravte si buď silný bylinkový odvar, nálev nebo macerát (bylinky přelijte studenou vodou a pak nechte odstát tři až dvanáct hodin při pokojové teplotě), který nalijete do koupele. Při macerování ve vodě můžete dát bylinky také do mušelínového sáčku, ale postačí i obyčejná látková plena. Díky tomu pak v macerátu nezůstanou zbytky rostlinek. Pokud naopak preferujete koupel plnou barevných kvítků, přidejte do vany celé okvětní lístky levandule, která vás zklidní a vše kolem krásně provoní. Do koupele můžete přilít také lžíci některého ze zdraví prospěšných olejů, například kokosový nebo olivový. Oleje vaší pokožku přirozeně zjemní a vyživí. Navíc zabráníte jejímu vysoušení.

Doporučené jsou sedací koupele

Vhodné jsou podle odborníků zejména sedací koupele, při kterých oblast hrudníku zůstává nad vodou. Hladina vody by vám tak měla dosahovat po ledviny. Koupat byste se měli asi tak dvacet minut, aby bylinky stihly působit. Ale pozor! Tuto dobu nějak výrazně nepřetahujte. Je třeba se vyhnout případným alergickým reakcím a podráždění. Abyste ještě znásobili účinek přírodní koupele, po vykoupání se neutírejte, pouze se zabalte do osušky. Pokud máte možnost, ještě si na hodinu až dvě lehněte do postele a buďte v teple.

TIPY NA ZÁZRAČNÉ BYLINKY A JEJICH ÚČINKY PRO MYSL I TĚLO NAJDETE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články