Jak na puchýře z bot: Vyměňte obuv i ponožky, vyzkoušejte vlhké hojení

Vaše nohy se v těchto vedrech potí a zapáchají? Vyzkoušejte tyto osvědčené triky a nepříjemnému pocení a zápachu bude konec!
Zdroj: Pixabay.com

Přicházející teplé počasí láká k výletům. To ale může mít i svá úskalí. Z jinak hezkého výšlapu si totiž snadno odnesete bolestivý puchýř. Nemusíte si ale hned nechat celý výlet znepříjemnit. Pojďme si proto říct, jak lze jejich vzniku předejít a co dělat, když už se objeví.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 08. 05. 2020 09:00

Puchýře vznikají tak, že se mezi dvě vrstvy pokožky dostane zánětlivý výpotek či tkáňový mok. Často vznikají jako obranná reakce na nadměrné přetížení.

Důležitá je vhodná obuv

Vhodná obuv by měla být vaší prioritou. Jde o to, abyste předešli nadměrnému přetížení kůže a tím nepříjemným puchýřům a otlakům. Vaše boty by vás proto neměly nikde tlačit ani dřít. Pokud jste si zrovna koupili nové, je vhodnější je nejdřív „rozchodit“ na kratších procházkách. Platí, že nejdřív je musíte vyzkoušet a pak se v nich vydat na dlouhou túru.

Volte vhodné prodyšné ponožky

Snažte se vyhnout nadměrnému pocení, které také může vyvolat vznik puchýřů. Tomu předejdete výběrem prodyšných ponožek. Zpocené nohy jsou příčinou většího tření a tedy i následných otlaků. Jestli se vám nohy více potí, zkuste na chodidla aplikovat vhodný deodorant, často pomohou i bylinkové koupele.

Puchýř přelepte, propichujte ho pouze opatrně a čistě

Je důležité mít na paměti, že se puchýře mohou snadno zanítit. Proto je nezbytné, abyste puchýř hned po jeho vzniku co nejdříve přelepili náplastí, nebo alespoň něčím překryli. Hodně lidí řeší také otázku propichování puchýřů. Překvapivě se jejich propíchnutí doporučuje. Ale samozřejmě ideálně pouze sterilně a čistě. Nástroj, kterým hodláte puchýř píchnout, byste tak předtím měli nejprve vydezinfikovat.

Rychleji se puchýř hojí bez strupů

Hojení puchýřů můžete přece jen trochu urychlit tím, že nedopustíte, aby se vám na odřeném místě vytvořil strup. Toho dosáhnete pomocí vlhkého hojení. Na odřené místo naneste gel nebo náplast na puchýře. Ten pak přelepte fólií. Puchýř tak bude chráněn před infekcí. Pokožku je dobré ještě pár dnů sledovat, aby se do místa nedostala nečistota. Jedině tak zamezíte infekci v místě hojení, která se projeví zarudnutím nebo bolestí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články