Máte ruce podrážděné dezinfekcí? Spěte v rukavičkách a vyrobte si vlastní čistící gel

Máte ruce podrážděné dezinfekcí? Spěte v rukavičkách a vyrobte si vlastní čistící gel
Zdroj: Pixabay.com
Wuchanský koronavirus má na svědomí epidemii, která propukla v prosinci 2019 Číně. První člověk nakažený koronavirem zemřel 9. ledna 2020. Základními symptomy jsou horečka, kašel a dušnost a následky onemocnění mohou být i smrtící. Ve světě však číhají i další, mnohem nebezpečnější viry...Marburg virus patří mezi velká rizika současnosti, stále je aktivní především v Angole a Ugandě (mortalita dosahuje 87 procent). Virus byl objeven v roce 1967 v Německu, konkrétně v Marburgu. Od opic dovezených na pokusy z Ugandy se tu nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších 6 lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Sedm osob zemřelo.Ebola je virové onemocnění známé také jako krvácivá horečka. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz pro lidstvo. Virus ebola se poprvé objevil v roce 1976, dosud největší epidemie eboly propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.Virus dengue způsobuje stejnojmennou horečku, kterou provází obrovské bolesti a pacient neuvěřitelně trpí. Mimo jiné má pocity zlámaných končetin. První zmínky o nemoci, kterou přenášejí komáři, pocházejí z roku 1779, po druhé světové válce se stala celosvětovým problémem a dnes je běžná ve více než 110 zemích světa. + 6 fotek+ 7 fotek

Používání dezinfekce a antibakteriálních gelů je v době pandemie koronaviru samozřejmostí. Co si ale počít, když z jejich častého používání už máte ruce suché a popraskané nebo zarudlé a podrážděné? Následující rady vám pomohou pokožku rukou zklidnit a dostat zpět do formy.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 23. 03. 2020 09:00

Sotva skončila zima a s ní i hrozba popraskání a vysoušení rukou z mrazu, musí se kvůli pandemii mnoho lidí potýkat s podrážděnou pokožkou od alkoholu, který je obsažen v dezinfekci. Co si počít s hrubou a popraskanou pokožkou?

Po antibakteriálním gelu naneste krém

Protože antibakteriální gel dokáže zničit bakterie opravdu rychle, už po jedné minutě můžete nanést na ruce i krém. Nejlépe takový, na jaký jste zvyklí a víte, že na něj nejste alergičtí. Existují dokonce už i antibakteriální gely, které obsahují kromě dezinfekce různé pečující látky, jako je panthenol a vitamin E. V takovém případě by pak dezinfekční přípravky ruce dráždit neměly.

Spěte v rukavičkách

Pokud vidíte, že pokožka vašich rukou už doslova volá SOS, dopřejte jí extra péči. Tu výborně zajistí hydratační rukavice, které zakoupíte v každé lékárně i drogérii. Nejlépe je nechte působit přes noc. Poradit si ale zvládnete i s obyčejnými látkovými rukavicemi. Před spaním naneste na ruce krém, nasazením rukavic pak ještě zvýšíte jeho účinky. Stejně účinně vám poslouží i speciální výživné masky na ruce v podobě rukavic.

Zvolte jemnější mýdlo

V případě, že vaše ruce vysušuje dezinfekce, je vaše pokožka skutečně citlivá. Snažte se tedy, aby ji nedráždilo už nic jiného – ani mýdlo. Dávejte pozor na jeho pečlivý výběr a při nákupu vždy čtěte etikety. Důležité je, aby vaši pokožku nevysušovalo. Mělo by proto být určené speciálně pro citlivou pleť. Kromě toho zkuste vybrat takové, které obsahuje navíc i další pečující složky, například panthenol nebo vitamin E.

Vyrobte si doma svůj vlastní šetrný gel či dezinfekci

V případě, že Vám koupený čistící gel nesedí, vyrobte si doma vlastní a šetrnější. Vyhnout se tak můžete i obsahu alkoholu agresivního pro pokožku. Jak na to? Postačí vám aloe vera a libovolné esenciální oleje. Dejte ale pozor, aby byly vhodné pro kontakt s pokožkou. Dezinfekční účinky mají například levandule, tymián, eukalyptus, tea tree i jalovec. Zvolit tak můžete libovolně podle toho, jakou vůni máte rádi. Navíc je lze i různě nakombinovat. Samotný gel vytvoříte tak, že do 100 ml aloe vera přidáte dvacet kapek esenciálních olejíčků. V případě, že se vám výsledný gel bude zdát příliš hustý, nařeďte ho destilovanou vodou.

NA INFORMACE O NEBEZPEČNÝCH VIRECH SVĚTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články