Dětské úrazy v karanténě. Nejčastější jsou opařeniny, řezná poranění a škrábance

I dětská hra se může vyvinout v nebezpečí.
Zdroj: Pixabay.com
I dětská hra se může vyvinout v nebezpečí.Zamezte dítěti přístup ke kohoutku s horkou vodou, aby nedošlo ke vzniku opařenin.Ostražití byste měli být i v kuchyni během vaření nebo u večeře. Nedovolte dítěti používat nože ani jiné ostré předměty.Otevřené nebo jinak nezabezpečené léky jsou skutečnou nástrahou, stejně tak čistící prostředky. Dítě se může jejich pozřením otrávit. Ukládejte je proto vždy mimo dosah dětí.+ 2 fotky+ 3 fotky

V souvislosti s dočasným zrušením školní docházky a omezených možností pohybu jsou děti často rozjívené a nesoustředěné. Spolu s jejich neukázněností pak přichází i riziko domácích úrazů. Na jaké nástrahy je třeba si dát pozor?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 01. 04. 2020 09:00

Opařeniny, škrábance, puchýře, v horším případě řezná poranění a další. To vše jsou možné důsledky chvilkové nepozornosti malých nezbedníků. Snažte se být o krok napřed a vyvarujte se nejčastějším možným zraněním, která hrozí i v jinak bezpečném pohodlí vašeho domova.

Nejvíce nehod se stává v kuchyni a obýváku

Mezi nejrizikovější místa v domě pro vaše potomky lze považovat jednoznačně kuchyň a obývák. Právě zde totiž většinou najdete velké množství potenciálně nebezpečných předmětů a překážek, o které je možné se zranit nebo zakopnout. V kuchyni hrozí dětem nejčastěji hrozba opařenin a popálenin při vaření, v obýváku zase zakopnutí o nábytek a zlomeniny při pádech. Snažte se proto mít oči jako ostříž a všechny věci, které mohou dítě ohrozit, rychle odstraňte z jeho dosahu.

Pády z nepozornosti

Mezi nejčastější příčiny dětských zranění patří pády z nepozornosti. Dítě, které ještě nemá dostatek zkušeností na to, aby vnímalo všechna možná nebezpečí ve své blízkosti, často leze všude, kde ho napadne. Pozor si dejte například na šplhání po nábytku, dětmi oblíbenou jízdu po zábradlí nebo hru na honěnou, případně běhání po schodech. Zkuste vymyslet nějakou jinou bezpečnější hru, která se dítěti zalíbí a na tu původní zapomene. Rozhodně ho ale neustále kontrolujte, protože děti se rády vracejí k tomu, co je zakázané. Nezapomeňte ani na instalaci bezpečnostních zábran schodiště a na odstranění všech překážek a poškozených ploch na podlaze. Nebezpečným se může stát i shrnutý koberec.

Řezné rány a škrábnutí

Dalšími obvyklými dětskými úrazy jsou řezné a tržné rány. Zajistěte ve vaší domácnosti všechny ostré hrany a předměty. U nožů vždy používejte krytky a umístěte je z dosahu vašeho potomka. Nástrahou je také sklo v interiéru. V případě, že se rozbije, ohrozí vaše dítě střepy, které není snadné vždy spolehlivě vysbírat.

Opařeniny a spáleniny

Popáleniny a opařeniny vznikají často během chvilkové nepozornosti. Je třeba pamatovat na to, že dětská pokožka je mnohem citlivější než kůže dospělých lidí. Děti se tak poraní mnohem snadněji. K opaření většinou dochází, když na sebe malí nezbedníci vylijí hrnek s horkým čajem. Někdy ale hrozí i při koupání, pokud se v nestřežené chvíli rodičů dostane dítě ke kohoutku s ovládáním teplé vody. Vyplatí se proto pořídit baterie s bezpečnostní pojistkou nebo takové, na kterých lze nastavit odpovídající teplotu vody. Nikdy proto nepokládejte hrnečky ani hrnce s horkou vodou na okraje stolů nebo pracovní desky. Zvýšenou pozornost věnujte také ubrusům, které na sebe dítě může omylem strhnout.

A JAKÉ DALŠÍ MOŽNÉ NÁSTRAHY NA DĚTI DOMA ČÍHAJÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články