Úklidová strategie: Jak se vyvarovat chyb a zároveň udělat z povinnosti zábavu?

Uklízení nemusí být jen povinnost, ale i zábava.
Zdroj: unsplash.com
Plná výbava je důležitá.Při úklidu používejte gumové rukavice.Špinavé nádobí je nejčastější "kuchyňský jev".I v neustlané posteli se najdou "breberky".+ 2 fotky+ 3 fotky

Úklidová strategie je dokonce již odborný termín. Myslí se tím to, že než se do smejčení pustíte, měla byste si všechno dopředu promyslet. Z nutného zla se pak může stát i kvalitní relax pro vaši zaneprázdněnou hlavu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 11. 2018 09:17

Jestliže budete postupovat systematicky, úklid se stane zábavou. V klidu se posaďte a zamyslete se nad svou „strategií“. Vyvarujete se tak nadmíry času stráveného uklízením i zdravotním potížím. Jak na to?

Plánujte

Ujasněte si, co všechno chcete uklidit a jaké jsou vaše časové možnosti. Vůbec nejlepší variantou je, pokud vás nečeká nic jiného. I v tento moment ale pozor – neomezená doba může sklouznout k protáhnutí čisticího procesu na neurčito. Právě z toho důvodu, že nemáte stanovený časový deadline.


Co všechno?

Podle stanoveného času se rozhodněte, co vše je ve vašich silách za danou dobu uklidit. Neplánujte si odmrazení ledničky, pokud máte být za hodinu na kafi s kamarádkou. Pro větší pohodu počítejte s dvojnásobkem času, který byste normálně považovala za nezbytný. Uvidíte, že ve finále to bude akorát.




Zkontrolujte zásoby

Asi nic nedokáže uklízení narušit tak jako zjištění, že vám došel tekutý písek nebo dezinfekce na dlaždičky. Předtím, než si navléknete gumové rukavice (které byste také měla mít ve skříňce, abyste si nedráždila pokožku), se ujistěte, že máte vše potřebné na to, co se zrovna chystáte gruntovat.


Čtěte etikety

Ta malá písmenka na zadní straně tam nejsou z důvodu, abyste si jich nevšimla. Obsahují spoustu důležitých informací, které vám poradí, jak nejlépe daný čisticí prostředek použít. Mnohdy se dočtete i o možných zdravotních rizicích, alergických reakcích a vhodných místech, na co se přípravek hodí. Rozhodně nemíchejte více přípravků najednou, ve snaze „dodělat zbytky“. Nemuselo by to dopadnout dobře.


Relaxujte

Uklízení je mechanická činnost, nad níž v průběhu nemusíte přemýšlet. Je to tak ideální čas na to, abyste vypustila všechny ty tabulky z práce, statistiky od šéfa a hromadu nepřečtených e-mailů ve schránce. Soustřeďte se jen na krouživé pohyby houbičky a znovu se objevující lesk zašedlé vany. Spolu s čistou domácností se objeví i čistá mysl.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články