Nadměrné pocení není normální. Zpozorněte, může signalizovat vážnou nemoc

Nadměrné pocení není normální. Zpozorněte, může signalizovat vážnou nemoc
Zdroj: Pixabay.com

Potíme se všichni, což je normální i potřebné. Co když se ale potíte více, než je zdrávo? Nadměrné pocení může být signálem některých nemocí a poruch. Proto je dobré znát jeho zdravou míru. Přečtěte si, co může pocení signalizovat, a rozeznejte tak včas projevy možných zdravotních problémů.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 11. 04. 2020 09:00

Pocení je přirozené a pro naše tělo je nejen důležitým nástrojem termoregulace, ale také pomáhá odplavovat škodliviny z lidského organismu. Pokud ale pozorujete, že se delší dobu potíte více, než je běžné, aniž byste právě provozovali jakoukoliv fyzicky náročnou aktivitu, zpozorněte. Může se jednat o projev některého onemocnění.

Nadměrné pocení způsobuje dehydrataci i infekci

Nadměrné pocení, které trápí mnoho pacientů, se nazývá hyperhidróza. Jedná se o problém, který může značně znesnadnit život. Kromě toho bývá ale i nebezpečné, protože nadměrné pocení mimo jiné způsobuje dehydrataci. Jeho příčin může být více. Často se jedná o dědičnou poruchu, ale také o signál nemoci. Pocení pacientů s hyperhidrózou většinou doprovází nepříjemný zápach. Jsou tak nuceni mýt se a převlékat několikrát denně, aby předešli vzniku bakteriálních infekcí nebo plísňových onemocnění. Zvýšená tvorba potu se týká celého těla, někdy ale jen jeho některé části, jako třeba obličeje, rukou, podpaží nebo třísel.

Pocení udržuje stálou tělesnou teplotu

Pocení chrání tělo před přehřátím. Je řízené nervovým systémem a hormony. Mezi místa, která se potí nejvíce, patří zejména podpaží, třísla, dlaně a chodidla. Tam je zvýšená produkce potu v určitých situacích zcela normální. Dlaně se často potí ve stresu nebo když v nich něco příliš dlouho držíte, zatímco podpaží například při běhání nebo jiné fyzicky náročnější aktivitě. Stejně tak se kapek potu nemusíte děsit, pokud venkovní teploměr ukazuje třicet stupňů.

Jak poznat hyperhidrózu?

Nadměrné pocení trápí přibližně 2 % evropské populace a několik desítek tisíc lidí u nás. Poznáte to zejména tak, že probíhá v situacích, kdy velká míra pocení není běžná. Například pokud jste zcela v klidu, máte normální teplotu, a přesto se potíte. Stejně tak se hyperhidróza může projevit při konzumaci horkých a hodně ostrých jídel, ale také ve stresu. Lidé, kteří se s ní potýkají, se potí až pětkrát více než zdraví jedinci. Někteří proto hyperhidrózu označují jako takzvaný tichý handicap.

Příčiny nadměrného pocení

I když příčiny hyperhidrózy nejsou odborníkům dosud přesně známé, nadměrné pocení většinou signalizuje některou z poruch autonomních procesů. Mezi jeho příčiny mohou patřit cukrovka, těhotenství, menopauza, obezita, kouření, dědičnost, nadměrná konzumace alkoholu a kávy, stres, ale i porucha štítné žlázy nebo vedlejší účinky některých léků. Pokud tedy u vás nadměrné pocení přetrvává delší dobu a v klidových situacích, rozhodně raději navštivte lékaře.

Pomoc při „normální míře“ pocení

Odborníci se shodují na tom, že v boji proti běžnému pocení pomáhá především pravidelné dodržování hygienických zásad a používání deodorantů nebo antiperspirantů. Vyzkoušet můžete i speciální vložky proti pocení, které zakoupíte v lékárně. Dobré je také vyhnout se všem faktorům, které pocení zvyšují, jako je nadměrná konzumace alkoholu, pití kávy, kouření nebo konzumace příliš kořeněných jídel.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články