Stres jako povzbuzovač i nebezpečný protivník: Využijte ho ve svůj prospěch

Stres jako povzbuzovač i nebezpečný protivník: Využijte ho ve svůj prospěch
Zdroj: Profimedia

Se zvýšeným psychickým napětím se čas od času potýká většina z nás. Ať chceme nebo ne, stres je nedílnou součástí života. Navíc ne každý stres musí být špatný. V menší míře nás motivuje k lepším výkonům a pohání vpřed. Je ale třeba s ním umět správně pracovat. Pak můžete stres využít ve svůj prospěch.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 07. 02. 2020 08:00

Stres znali už naši prapředci, když jim pomáhal na útěku před nepřítelem. Většinu živočišných druhů, včetně lidí, tedy provází od nepaměti. Můžeme ho rozdělit do dvou kategorií, a to na pozitivní eustres a negativní distres. Zatímco první typ pozitivně nakopává k dobrým výkonům, a je proto prospěšný, ten druhý vám může uškodit. Z těchto důvodů je dobré naučit se je rozeznávat.

Bez pozitivního eustresu se neobejdete!

Eustres pocítíte jako pozitivní napětí před důležitým jednáním, zkouškou nebo vystoupením. Mezi eustresem a distresem může být tenká hranice. O tom, zda se jedná ještě o eustres rozhoduje především jeho míra. Poznáte ho jako snesitelné napětí, které vás doslova vyburcuje vydat ze sebe v danou chvíli to nejlepší. Právě proto ho všichni potřebujeme. Neměl by vás ovšem nijak paralyzovat, ani jinak znemožňovat váš výkon. V opačném případě už pravděpodobně váš stres přerostl v negativní distres.

Nedejte distresu žádnou šanci!

Pokud vám stres ztěžuje každodenní fungování, jedná se o jeho negativní formu zvanou distres. Projevuje se úzkostí a depresivním chováním. Chronický distres je pro tělo velkou zátěží. Může vést k mnoha psychickým i fyzickým onemocněním.  Proto je nutné snažit se ho odbourávat. Když pocítíte, že je toho na vás moc, zvolněte. Najděte si čas na meditaci nebo na oblíbené činnosti. Dejte si možnost na chvíli nemyslet na starosti. Budete se pak cítit mnohem lépe.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články