Jak správně odstranit klíště? Nejdůležitější je rychlost, opatrnost a dezinfekce

Jak správně odstranit klíště? Nejdůležitější je rychlost, opatrnost a dezinfekce
Zdroj: Pixabay.com

Jaro v plném proudu s sebou přináší kromě radosti z teplého počasí také mnohá rizika. Jedno z nich představují nebezpečná klíšťata, která číhají ve vysoké trávě i na stromech. Je tak poměrně těžké se jim zcela vyhnout. Přečtěte si, jak klíště správně vytočit a na co si dát pozor, abyste zamezili možnému přenosu infekce.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 22. 04. 2020 09:00

Bohužel jednoznačný způsob, jak klíště správně vyndat, neexistuje. Odborníci se shodují v tom, že možností je více. Vybrali jsme pro vás doporučené metody vyjímání klíštěte i pár rad, čemu se rozhodně vyhnout.

Nejdůležitější je rychlost

Na jednom se z hlediska odstranění klíštěte přece jenom shoduje většina zdravotníků. Záleží totiž na tom, abyste klíště vyndali co nejdříve. Pokud se vám to povede do dvaceti čtyř hodin, snížíte riziko přenosu nákazy klíšťovou encefalitidou i lymskou boreliózou na minimum. Pokud si na to sami netroufnete nebo je klíště přisáté na těžce dostupném místě, vyhledejte raději lékaře.

Odstranění klíštěte vatovou tyčinkou nebo pinzetou

Před vyndáním klíštěte vatovou tyčinkou či pinzetou si nejdříve důkladně umyjte ruce, můžete si nasadit také jednorázové rukavice. Na klíště naneste mýdlo, sprchový gel nebo tělové mléko či olej. Ale pozor! Podle některých odborníků je vhodný pouze speciální gel z lékárny, který účinně zabrání přenosu infekce. Pokud ho ale nemáte po ruce, postačí silnější vrstva krému nebo mýdla. Nechte chvíli působit (v případě obyčejného krému či mýdla o něco déle). Pak vezměte navlhčenou vatovou tyčinku nebo pinzetu a klíště se snažte vyviklat. Jděte na to tak, že budete vatovou tyčinku posouvat z jedné strany na druhou. Po úspěšném vyjmutí klíštěte nezapomeňte místo vydezinfikovat a dalších pár dnů sledovat.

Vyndání klíštěte háčkem

Další možností, jak můžete klíště správně vyndat, je metoda pomocí speciálního háčku. Umyjte si důkladně ruce, v případě drobných ranek na ruce si vezměte také gumové rukavice. Na znehybnění a udušení klíštěte můžete v lékárně zakoupit speciální gel. Ten umožní zrychlení celého procesu. Gel naneste na místo, kde je klíště přisáté, a chvilku počkejte. Poté vezměte háček určený na vyndávání klíšťat a parazita s ním pomalu vyndejte. Místo nezapomeňte pořádně vydezinfikovat.

Co rozhodně nedělat?

Mnoho lidí se domnívá, že pokud jim v pokožce zůstanou po vyndání klíštěte jeho kusadla, musí hned běžet k lékaři. To ale není tak úplně pravda. Přenos infekce ze samotných kusadel už totiž nehrozí. Většinou si s nimi pokožka poradí sama. Místu ale raději věnujte větší pozornost, zda náhodou nedošlo k začervenání pokožky. V takovém případě neprodleně navštivte lékaře, protože by se mohlo jednat o příznaky nákazy. Přisáté klíště rozhodně nijak nemačkejte. Ani rukou ani pinzetou. Mohlo by se vyzvrátit do místa přisátí, a přenést tak infekci. Při odstraňování klíštěte preferujte speciální gel z lékárny k tomu určený, abyste se vyhnuli zvýšenému riziku nakažení.

Pozor na nemoci přenášené klíštětem

Nemoci, které klíště přenáší, jsou opravdu nebezpečné. I proto je lepší klíště po vyjmutí rovnou nechat otestovat. V lékárnách můžete zakoupit i speciální testy k tomu určené. Mezi infekční nemoci, které klíště přenáší, patří klíšťová encefalitida a lymská borelióza. První z nemocí se projevuje až po týdnu nebo čtrnácti dnech od přisátí klíštěte. Příznaky klíšťové encefalitidy mají dvě fáze. Nejprve se projeví jako nachlazení, které odezní, většinou se ale po čtrnácti dnech potíže vrátí spolu s vysokými horečkami a poruchami nervového systému. V takových případech je nutná urychlená lékařská pomoc. Oproti tomu lymskou boreliózu poznáte snadněji. Projeví se totiž jako výrazná červená skvrnka v místě přisátí. Většinou je velká tři až pět centimetrů. Boreliózu navíc často doprovází také bolesti hlavy, svalů a kloubů. Někdy i zvýšená teplota. Pokud jste měli klíště a pozorujete u sebe tyto příznaky, neprodleně navštivte svého lékaře.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články