Pozor na klíšťata: Psí malárie už je i v Česku a ohrožuje naše mazlíčky

U psů a koček je včasné rozpoznání některých z přibližně 150 přenosných chorob pro majitele dost náročné a následky bývají často fatální.
Zdroj: pixabay.com
Baberióza rozšiřuje už tak dlouhý výčet nebezpečných infekčních chorob, které u nás klíšťata přenášejíJiž v březnu se při stálejších teplotách nad 5 °C začínají rojit hladová klíšťata a vegetují, dokud tato teplota opět nenastává s pozdním podzimem či zimouPro odstraněnínapitého klíštěte použijte pinzetu nebo různé typy háčků, smyček a podběráků vyrobených k tomuto účeluPřípravky v pipetách obsahují látku působící systémově po dobu cca 12 týdnů a na rozdíl od jiných přípravků na ni jak klíšťata, tak i blechy nejsou rezistentní.+ 1 fotka+ 2 fotky

S přicházejícím jarem a stoupajícími teplotami začala aktivita klíšťat opět stoupat. Alarmující jsou ale informace, které potvrzují, že vloni bylo každé čtvrté testované klíště nakažené! Ohroženi jsme ale nejen my lidé, ale také naši domácí mazlíčci.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 31. 03. 2019 16:00

V polovině března se v médiích objevila závažná zpráva o prvním „domácím“ případu nebezpečného onemocnění psa babeziózou, tedy nemocí, které se také říká „psí malárie“.  Domácí proto, že doposud byli v České republice léčeni na tuto chorobu pouze psi, kteří si ji dovezli z jižněji položených států, případně ze Slovenska či Polska. Zvíře, jehož nakažení babeziózou diagnostikovali v brněnské klinice Jaggy, se nakazilo na jižní Moravě.  Díky včasné diagnóze naštěstí nakaženého psa úspěšně vyléčili.

Tuto infekční chorobu přenáší poslední dobou často skloňovaný druh klíštěte piják lužní, jehož výskyt se snaží zmapovat projekt #NajdiPijáka. Tento parazit se k nám i díky klimatickým změnám postupně dostává z okolních zemí (Slovensko, Maďarsko, ale i Polsko) a rozšiřuje už tak dlouhý výčet nebezpečných infekčních chorob, jež u nás klíšťata přenášejí.

Příznaky nepodceňte

„Onemocnění probíhá zpravidla akutně a začíná vysokou horečkou (až 42 °C), ztrátou chuti k jídlu, únavou a rychlou ztrátou kondice a hmotnosti. Během dalšího průběhu onemocnění se objevuje výrazný úbytek červených krvinek a krevních destiček vedoucí k chudokrevnosti a žloutence doprovázené červenou nebo nazelenalou močí. Na kůži nebo na sliznicích mohou být patrné známky krvácení. Dále se mohou objevit povrchové záněty sliznice, zejména v oblasti dutiny ústní. Neléčení psi na tuto nemoc bohužel zpravidla umírají,“ popsal klinické symptomy veterinář MVDr. David Hanzlíček.

U psů a koček je včasné rozpoznání některých z přibližně 150 přenosných chorob pro majitele dost náročné a následky bývají často fatální. Parazité mohou způsobit vnitřní poškození orgánů a v nejhorších případech i smrt. Piják lužní a s ním spojené babézie se v posledních letech v České republice stále více rozšiřují zejména v oblastech jihovýchodní Moravy a v jižních a východních oblastech Slovenska. Z údajů projektu #NajdiPijáka vyplývá, že nejvíce těchto parazitů lidé odhalili v dubnu a v říjnu.

Aplikujte účinnou ochranu

Ochrana je o to důležitější, že toto onemocnění postihuje stále více psů. Pokud k tomu připočtete nebezpečí dalších infekcí od dalších druhů klíšťat, je jasné, že psy i kočky je třeba intenzivně chránit mnohem déle, než si velká část majitelů zvířat myslí. Již v březnu se při stálejších teplotách nad 5 °C začínají rojit hladová klíšťata a vegetují, dokud tato teplota opět nenastává s pozdním podzimem či zimou.

Jak zvířata chránit, abyste nemuseli každou chvíli myslet na postřiky a přípravky s krátkodobou účinností? Doktor Hanzlíček radí: „Nám se v klinické praxi osvědčila novinka posledních let, žvýkací tablety nebo také pipety (vhodné i pro kočky) za krk na bázi fluralaneru. Tato látka působí systémově po dobu cca 12 týdnů a na rozdíl od jiných přípravků na ni jak klíšťata, tak i blechy nejsou rezistentní. Pokud chcete mít zvíře chráněné celoročně, už i kvůli zmiňovaným blechám, stačí navštívit veterináře 4 x ročně nebo si pořídit přípravek na celý rok. Pro zastánce konzervativních metod můžeme nabídnout prověřené značky pipet nebo obojků, ale je potřeba podotknout, že všechny tyto přípravky fungují pouze v případech, kdy je jejich účinná látka správně distribuována po celém povrchu těla, což bývá u psů aktivních, milujících dlouhé procházky v přírodě či plavání obvykle problém. Stejně tak i mazlíčci, o jejichž srst se pečuje naopak intenzivně častým šamponováním, česáním či trimováním, mohou mít tuto tukovou vrstvu narušenou a povrchově působící antiparazitika nemusí chránit dostatečně."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články