Jak správně vyndat klíště? Ukážeme vám bezpečný a spolehlivý návod

Jaro je v plném proudu a s ním i zástupy klíšťat
Zdroj: zdroj: pixabay
Klíšťata mohou být velice nebezpečnávyskytují se ve vysoké trávě, ale i v nízkém porostu na ně můžete narazitKlíště dokáže mnohonásobně zvětšit svůj objem.Je potřeba chránit i své mazlíčky. Především ty, kteří mají světlou srst. Ti jsou pro klíšťata doslova magnetem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Krásné jarní počasí jde ruku v ruce s výskytem klíšťat v přírodě. V těchto teplých dnech je výskyt klíšťat největší a riziko, že nějaké chytnete, je dosti vysoké. Existuje mnoho způsobů, jak zakouslé klíště dostat z kůže ven.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 15. 04. 2018 18:31

Co nedělat

Když na svém těle naleznete klíště, rozhodně na něj nepatlejte indulonu. Klíště se začne dusit a veškeré škodliviny ze svého těla vpustí do vašeho těla. 

Nikdy klíště nevytrhávejte. Riskujete jeho přetržení, kdy vám v těle zůstane jeho hlavička s kusadly. Tělo si s nimi sice umí poradit a vyloučí je, jako například třísku, ale někdy se rána s kusadly může zanítit a udělat pořádnou neplechu.

Postup: 

Když se vrátíte z lesa nebo z louky, kde by se mohla klíšťata vyskytovat, svlékněte se a pořádně se prohlédněte. Mezi častá místa přichycení klíšťat patří: podkolenní jamka, třísla, podpaží, za ušima a u dětí také ve vlasaté části hlavy.

Když klíště objevíte

Zakouslé klíště nejdříve vydesinfikujte. Tím ho paralyzujete. Použijte pinzetu a kývavým pohybem ze strany na stranu jej vytáhněte. Ránu ihned dezinfikujte.

Snažte se klíště nepřetrhnout. Když ve vašem těle zůstane kusadlo, je lepší vyhledat lékaře.

Vytažené klíště nemačkejte a nedrťte. Hrozí, že se nakazíte. Klíště raději spláchněte do záchodové mísy, nebo zabalte do ubrousku a spalte.

Místo přisátí klíštětem pár dní sledujte. Malá červená skvrnka je normální, ale pokud se začne zvětšovat nebo uprostřed vybledne, vyhledejte co nejdříve lékaře.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články