Vyzrajte na klíšťata domácím repelentem, který si sami můžete doma vyrobit. Opravdu funguje

Na klíšťata můžete vyzrát i vlastním repelentem
Zdroj: zdroj: pixabay
Klíšťata umí být nebezpečnámohou přenášet různé onemocněníkteré mohou mít trvalé následkyNa trhu se dá sehnat mnoho repelentů proti klíšťatům+ 1 fotka+ 2 fotky

Klíšťata jsou v této době velice aktivní. Jsou probuzená po zimním spánku a jednoduše mají hlad. Jestli nechcete utrácet za smradlavé repelenty proti klíšťatům, můžete si vyrobit vlastní. Funguje stejně.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 23. 04. 2018 09:42

Nikdy nepodceňujte kousnutí klíštětem

Klíšťata jsou přenašeči nemocí, jako je borelióza a klíšťová encefalitida. Obě nemoci umí být velice zákeřné a encefalitida může na člověku zanechat i trvalé následky, jako je obrna horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese. Záludnost této nemoci tkví v tom, že se nejdříve tváří jako klasická nevinná chřipka. Na klíšťovou encefalitidu dnes existuje očkování. To ale neznamená, že ji chytit nemůžete.

Jak vyrobit rozmarýnový repelent 

Budeme potřebovat: 

100 g sušeného nebo 200 g čerstvého rozmarýnu

1 lžíci bílého vinného octa

1 l vody

Postup:

Vodu nalejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté do horké vody vložte bylinky, krátce svařte, odstavte z plotny a nechte vychladnout. Během této fáze se rozmarýn dostatečně vylouhuje a uvolní potřebné aromatické látky a silice. Studený odvar přeceďte a na závěr přidejte lžíci octa. Roztok přelejte do rozstřikovače nebo lahviček a uchovávejte v lednici. Používejte podle potřeby na tělo, oblečení a klidně i na srst vašeho psa.

Jak na citrusový repelent

Budeme potřebovat:

¾ sklenice vody

1 lžičku granulovaného lecitinu

60 kapek etérických olejů - minimálně tři druhy – levandulový, eukalyptový, citronový, cedrový...

Postup:

 Do sklenice nalejte horkou vodu (ne vařící), přidejte lecitin a míchejte do té doby, než se granule zcela rozpustí. Na závěr přidejte výběr olejů a protřepejte. Celou směs uchovávejte zavřenou, aby se zbytečně neodpařovalo aroma.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články