Jak posílit tělo, aby se umělo bránit lymské borelióze?

Klíště může být i nebezpečné. Víte, jak se bránit?
Zdroj: pixabay
Klíště může být i nebezpečné. Víte, jak se bránit?Neslyšíte o ní tak často jako o klíšťové encefalitidě, a přesto je mnohem nebezpečnější.Proti lymské borelióze totiž neexistuje žádné očkování a její příznaky lze snadno zaměnit s jiným onemocněním.Jako každá jiná bakteriální infekce je i lymská borelióza léčena pomocí antibiotik.+ 1 fotka

Neslyšíte o ní tak často jako o klíšťové encefalitidě, a přesto je mnohem nebezpečnější. Proč? Proti lymské borelióze totiž neexistuje žádné očkování a její příznaky lze snadno zaměnit s jiným onemocněním. Tuto infekční nemoc není radno podceňovat, protože může mít fatální následky. Co lymská borelióza je, jak se léčí a jak lze předejít její nákaze?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 23. 06. 2018 18:33

Lymská borelióza je infekční onemocnění vyvolané bakteriemi Borrelia burgodorferi. Patří mezi nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty v České republice. Ačkoli je přenáší zejména klíšťata, v poslední době jsou diskutovány i možnosti přenosu komáry či jiným hmyzem. Typické projevy nemoci byly popsány v Evropě sice již před více než 100 lety, ale její původci – bakterie – byly objeveni až v 80. letech v USA. 

Jak se lymská borelióza léčí?

Jako každá jiná bakteriální infekce je i lymská borelióza léčena pomocí antibiotik. Na tuto infekci ale dosud nebyla objevena zcela spolehlivá léčba. Nejdůležitější je včasné nasazení antibiotik. Pokud se v místě přisátí klíštěte vytvoří typická skvrna, je důležité neprodleně nasvítit lékaře. U zhruba poloviny nakažených se ale skvrna nevytvoří a o tom, že jsou nemocní, nemusí mít dlouhou dobu nejmenší tušení. Toto onemocnění má tři stádia a vždy záleží na tom, v jakém z nich se nemocný nachází. Pokud se pacient nachází v první fázi, je zde vysoké procento (až 90 %) úspěšnosti vyléčení. U chronických forem onemocnění pak kolem 30 %. 

Příznaky onemocnění

Mezi nejčastější příznaky patří kožní projevy - objevuje se podráždění a zčervenání kůže kolem místa přisátí klíštěte či jiného hmyzu. Většinou se utvoří červený hřejivý edém. Dalšími příznaky může být zvýšená teplota, malátnost či nevolnost. Tyto projevy lze snadno zaměnit s jinými onemocněními a mohou po čase přejít. V další fázi zasahuje nemoc klouby, stěny cév a obaly nervů, což se projevuje znecitlivěním, mravenčením či obrnou lícního nervu. Pokud se ale nemoc zamění s jinou (nejčastěji s roztroušenou sklerózou) a neléčí se příslušnými antibiotiky, může dojít až do třetí fáze, která se může projevit až po několika měsících či letech, a to nejčastěji poruchami soustřední, poruchami hybnosti, bolestmi kloubů nebo poruchami zraku. Na tuto fázi ale léčba neexistuje a lze pouze mírnit její příznaky. 

Posilte obranyschopnost těla!

Mezi nejúčinnější prevenci před tímto onemocněním patří posilování imunity. Důležité je přijímat dostatek vitaminu C, otužovat se, dostatečně spát, správně dýchat, dodržovat zdravou životosprávu či užívat komplexní přípravky na posilování imunitního systému, jako je například přípravek Imunitin s kobylím mlékem, echinaceou, vitaminem C a zinkem. Ve druhém a třetím stádiu je nutné posilovat také nervový systém, a to například pomocí přípravků, které obsahují vitaminy B, hořčík a lecitin a bylinné extrakty včetně ženšenu (např. Felicitex) a posilovat slezinu – nejlépe pomocí reflexní masáže rukou. 

Protože se ve druhé a třetí fázi objevují také problémy s klouby, je důležité také vyživovat a chránit i je. V případě postižení kloubů boreliózou je vhodné užívat kloubní výživu přípravky na bázi kolagenních peptidů, protože běžná chondroprotektiva na bázi glukosaminsulfátu a chondroitinsulfátu růst borelií podporují! Vhodný je např. doplněk stravy Geladrink Fast, který kromě kolagenních peptidů a vitamínu C obsahuje i extrakt z rostliny Boswellia serrata v potřebné denní dávce 900 mg. Boswellia serrata je v ayúrvédě užívána pro léčbu dýchacích onemocnění, jaterních poruch a revmatismu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články