Většina rodičů za dobré vysvědčení kupuje svým ratolestem drahé dárky. Je to zbytečné, vezměte je třeba do zoo

Vysvědčení nemusí být nutně tragédie. Berte to jako šanci na změnu.
Zdroj: profimedia
Vysvědčení nemusí být nutně tragédie. Berte to jako šanci na změnu.Netrestejte děti za známky příliš tvrdě.Zároveň je ale nepřechvalte.Děti zbytečně nestresujte.+ 1 fotka

Přinese vám vaše ratolest domů ukázkové vysvědčení, plné samých jedniček a vy ji za její snahu a píli chcete nějak odměnit? A co když se vysvědčení úplně nepovede podle vašich představ? Mělo by se dítě potrestat? Poradíme vám, jak se v obou situacích zachovat.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 23. 06. 2018 11:01

Jak odměňovat?

Velkou motivací pro dobrý výkon je pro děti slíbená odměna. I tak ale s těmito odměnami pozor. Podle dětských psychologů by se měla primárně odměňovat snaha a úsilí, a ne známky. Když tedy rodič ví, že nějaký předmět dělá jeho dítku velké problémy a i přes to ho dokáže svou snahou vytáhnout na lepší známky, potom je opravdu důvod k odměně. Odměny by ale neměly být hmotné. Zajděte raději s dětmi do zoo nebo do kina. Děti jsou dnes zavalené hmotnými věcmi. Na odměňování novým počítačem nebo tabletem si dítě zvykne a začne si je nárokovat, čímž je na rodiče vyvíjen tlak.


Jak trestat?

Občas se to nepovede a ač se dítě snaží, může se stát, že domů až tak zářivé výzo jednoduše nedonese. V takovéto chvíli není vůbec dobré dítě trestat. Trestem vysvědčení nezměníte a jen své dítě uvedete do stresu. Děti se většinou nikdy samy učit nezačnou a je tedy na rodičích, kolik času společným učením strávíte. Učit je někdo musí naučit. Špatné vysvědčení je tedy i známkou pro rodiče. Mnoho rodičů pak přistupuje k zákazům. Například k zakázání počítače, televize apod. Tyto zákazy ale nejsou vždy účinné.

Přijměte vysvědčení jako znamení, že se má něco změnit

Přijměte vysvědčení jako fakt, a ne jako katastrofu. Nejlepší je uzavřít vysvědčením školní rok, říct si, jak dopadl a co příští rok zkusit udělat jinak, co by mohlo být lepší.


 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články