Babské rady: Jak sklepat teploměr pomocí ponožky

Babské rady: Jak sklepat teploměr pomocí ponožky
Zdroj: Freepik.com

Na trhu je dnes hned několik druhů teploměrů. Kromě těch digitálních, má spoustu lidí doma stále ještě staré rtuťové teploměry, na které nedá dopustit. Zatímco podle někoho jsou přesnější, jiní je považují za nebezpečné. V současnosti se proto jako kompromis mezi digitálními a rtuťovými teploměry vyrábí ještě galiové teploměry. S těmi však mají ty rtuťové jedno společné. Mnoho jejich uživatelů totiž trápí, že naměřená teplota nejde dobře sklepnout pro další použití. Co s tím? Vyzkoušejte ověřené babské rady s ponožkou.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 17. 05. 2020 10:00

Znají to nejen uživatelé rtuťových teploměrů, ale i těch galiových. Pokud dáváte s nostalgií přednost těmto teploměrům při měření teploty, jistě se s nimi občas nazlobíte. Po jednom naměření totiž dostat zpátky ukazatel teploměru na nulu nebývá zrovna jednoduché.

Prudké švihání

Obvykle se rtuťové a galiové teploměry sklepávají opakovaným prudkým šviháním rukou. Jde o nejčastěji doporučovaný způsob, který vyžaduje trpělivost. Ne vždy ale zaručeně funguje. Zvláště galiové teploměry totiž obsahují kapalinu více přilnavou ke stěně trubičky, která je polovičně hustá oproti rtuti. Navíc, pokud vás trápí vysoká teplota, může být opakované sklepávání dosti vysilující.

Sklepávání proudem studené vody

Jednou z možností, která platí zvláště na galiové teploměry, je proud studené vody. Ten by měl po chvilce naměřenou teplotu snížit. Dejte ale pozor, teploměr pod ní raději nenechávejte příliš dlouho. Pak ho pečlivě osušte suchým ručníkem.

Sklepávací pouzdro z lékárny

V případě, že se vám teploměr neustále nedaří sklepnout, můžete si zakoupit také speciální sklepávací pouzdro. Jde o obal určený ke sklepávání teploměru. Někdy bývá už rovnou součástí balení. V opačném případě ho seženete i zvlášť v lékárně. Teploměr vložte do sklepávacího pouzdra a ujistěte se, dobře drží v držácích. Potom sklepávadlem krátce a rychle švihejte na obě strany. Sloupec kapaliny by se měl dostat zpátky až pod hodnotu 36 °C.

Babské rady věří ponožce

Stejně dobře může namísto sklepávacího pouzdra fungovat i obyčejná ponožka. Díky tomu si tak účinné sklepávadlo vyrobíte doma sami, a nemusíte běžet do lékárny. Nevěříte? Je to snadné. Teploměr vložte do ponožky a potom s ním několikrát krouživě zatočte kolem zápěstí. V případě potřeby zopakujte, až dokud nebude hladina kapaliny na teploměru ukazovat pod 36 °C. Snadné, že ano? Pokud vám tento trik funguje, můžete dát digitálním teploměrům směle košem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články