Ještě nespíte v ponožkách? Začněte! Zlepší vám kvalitu spánku i prokrvení dolních končetin

Ještě nespíte v ponožkách? Začněte! Zlepší vám kvalitu spánku i prokrvení dolních končetin
Zdroj: unsplash.com

Dalo by se říci, že se lidé při spánku dělí do dvou skupin. Zatímco jedni spí rádi úplně nazí a o ponožkách při spánku nechtějí ani slyšet, druzí potřebují být v noci zase za každou cenu zachumlaní a nohy musí mít pěkně v teple. Proč si i vědci myslí, že děláte lépe, když patříte k takzvaným „ponožkářům“?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 15. 03. 2020 09:00

Za to, že je spaní v ponožkách prospěšné, může jejich schopnost regulovat tělesnou teplotu. V čem všem vám to pomůže? Přečtěte si nejnovější vědecká fakta o spaní v ponožkách.

Ponožky napomáhají udržovat správnou tělesnou teplotu

Tělesná teplota má bezprostřední vliv na hladinu vaší energie. Během dne se mění, nejvyšší bývá pozdě odpoledne. Právě proto jí míváme v tuto dobu nejvíce. Naopak nejnižší tělesná teplota se objevuje kolem čtvrté hodiny ranní. Z těchto důvodů se k ránu cítí lidé často nejvíce unavení a bez energie. Ponožky vám ale pomohou se zahřát i zlepšit teplotní regulaci, navíc rozšíří drobné cévy.

Zlepší kvalitu vašeho spánku

Další zajímavostí je, že tělesná teplota klesá, i když usínáte. Ponožky dokážou teplotu těla paradoxně také trochu snížit. A to tak, že nahromaděné teplo odvádí pryč od pokožky nohou. Pokud si je tedy vezmete před usínáním, usnete mnohem rychleji a váš spánek tak bude delší a kvalitnější.

Pomocník žen při menopauze? Ponožky!

Podle odborníků ponožky usnadňují regulaci tělesné teploty. Napomáhají tak i s náhlými prudkými návaly tepla. Právě ty často trápí ženy v menopauze, kterým se stává, že kvůli nim během noci propotí noční košili. Tyto potíže mají silný vliv i na kvalitu jejich spánku. To všechno se ale může zlepšit, pokud se na spaní vyzbrojíte kvalitními ponožkami.

Pohlídají správné prokrvení nohou

Někteří lidé trpí omezeným přítokem krve do nohou. Jedná se o nepříjemné chronické onemocnění, tzv. Raynaudův syndrom, které se projevuje pocitem neustále studených nohou a zbělením prstů končetin. Vzniká v důsledku nedostatečného přítoku krve do menších cév.

Pozor na příliš těsné ponožky!

Při volbě ponožek na spaní dbejte především na jejich pohodlnost. Neměly by nikde škrtit ani tlačit. Volte proto raději přírodní materiály, jako je bavlna. Stejné kritérium platí i pro to, zda sáhnout po slabých či tlustých ponožkách. Rozhodnutí je čistě na vás, protože jde hlavně o pohodlí. Pamatujte ale, že by vám v nich nemělo být příliš horko ani zima.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články