Dobrou noc, strýčku Fido... Proč je kvalitní spánek důležitý nejen pro děti, ale i pro dospělé?

Dobrou noc, strýčku Fido... Proč je kvalitní spánek důležitý nejen pro děti, ale i pro dospělé?
Zdroj: Česká televize
Nevhodná postel a matrace. Postel by měla být dostatečně dlouhá, počítá se výška postavy plus dvacet centimetrů. Matrace by neměla být starší šesti let. Při její výměně sáhněte raději po takzvané zdravotní variantě.Pravidelnost jde ruku v ruce s kvalitou spánku. Nastavte si tedy pevný režim usínání, který budete dodržovat. Sem patří například uléhání v pravidelnou hodinu. Jídlo a pití konzumujte nejpozději dvě hodiny před tím, než si jdete lehnout. Večeře by měla být lehká, vyhýbejte se kávě a alkoholu. Do postele nepatří notebook, a tedy ani vyřizování mailů a jiných restů. V ideálním případě do ložnice nepatří žádná elektronika, "povolena" je pouze klasická kniha. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Kvalitní spánek je pro zdraví velmi důležitý. Napomáhá předcházet mnoha onemocněním. Ovlivňuje nejen fyzickou, ale i psychickou stránku člověka. Nedostatek spánku a s ním spojená únava může způsobit vznik řady nemocí, jako je například obezita, cukrovka, snížená obranyschopnost, ale také deprese i poruchy paměti a soustředění. Co tedy dělat, pokud večer nemůžete usnout?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 26. 01. 2020 14:00

Určitě si vzpomínáte na legendární večerníček Příběhy Tipa a Tapa. Příběhy dvou roztomilých štěňátek a jejich strýčka Fida pokaždé končí pozdravem "Dobrou noc, strýčku Fido! Dobrou noc, děti!", který u nás svého času prakticky zlidověl. Spánek je přitom extrémně důležitý nejen pro děti, ale i pro dospělé. Vždyť problémy s usínáním i vlastním spánkem řeší stále více lidí. Přitom leckdy stačí málo, například změnit večerní jídelníček, naučit se správně relaxovat či se vrátit ke klasickému čtení...

Tip č. 1: Před spaním už nic nejezte ani nepijte

Abyste se ráno vzbudili odpočatí, je lepší jíst naposledy dvě až tři hodiny před spaním. Tělo si potřebuje přes noc odpočinout. Když půjdete spát najedení, může mu strávení jídla trvat i celou noc. To pak zapříčiní, že se probudíte ještě více unavení. Pozor si dejte ale i na to, co si dáváte k večeři. Večerní jídlo by nemělo být moc tučné a těžce stravitelné.

Tip č. 2: Pořiďte si lepší matraci

Za tím, že se nevyspíte, může stát také kvalita a stáří vaší matrace. Tu byste měli měnit nejméně každých šest let. Neměla by vás nikde tlačit. Navíc je třeba, aby vám poskytla správnou oporu. Při výběru nové matrace si tedy dejte záležet.

Tip č. 3: Pravidelně cvičte

Pravidelný pohyb alespoň třikrát týdne pomáhá ke kvalitnímu spánku. Cvičit můžete kdykoliv to bude možné. Postačí pár minut denně. Pamatujte ale na to, že byste neměli cvičit těsně před spaním. Usínat byste měli zklidnění.

Tip č. 4: Stanovte si rozvrh pro spánek a dodržujte ho

Ač to zní možná trochu bláznivě, je dobré si pro spaní stanovit rozvrh. Pravidelný čas chození do postele vám pomůže s usínáním. Navíc pamatujte také na to, že byste měli spát nejméně 6 hodin denně.

Tip č. 5: Vymyslete si uspávací rituál

Pro lepší spánek je dobré najít si vlastní rituál, který vám pomůže rychleji usnout. Dopřejte si teplou koupel, pití čaje nebo mléka s medem, poslouchání uvolňující hudby či jakoukoliv jinou pravidelnou činnost. Uvidíte, že díky příjemnějšímu usínání budete každý den sršet energií.

NA CO DALŠÍHO BYSTE SI MĚLI DÁT PŘED SPÁNKEM POZOR, ZJISTÍTE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články