Velká trojka, která má na svědomí těžké sny a špatné usínání: Káva, sladkosti a internet

Spánek je jedna ze základních potřeb člověka.
Zdroj: Pixabay.com
Dopřejte si zdravý a osvěžující spánek v čisté posteli na správné matraci a s vhodným polštářem. Několik přečtených stránek z dobré knížky před usnutím zklidní mysl a naladí vás na pohodové usínání.Velká trojka, která má za na svědomí vaše těžké sny a špatné usínání - káva, sladkosti a internet. Krátká procházka před spaním vás příjemně naladí. Nikam ale nepospíchejte, jen se tak zvolna projděte. + 3 fotky+ 4 fotky

Čím víc se snažíte večer usnout, tím hůř sny přicházejí. Převalujete se v posteli a myšlenky se vám honí hlavou. Možná je to tím, že děláte někde chybu a odstranění příčiny nespavosti máte blíž, si myslíte. Doslova na dosah ruky.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 03. 09. 2020 14:30

Poruchy spánku nejsou v civilizovaném světě nic výjimečného, skoro každý druhým z nás čas od času nedokáže v pohodě usnout a jeden z deseti má dokonce poruchy usínání závažnější. Přitom kvalita nočního odpočinku je důležitá pro naši psychickou kondici i pracovní výkony.

Pohodové prostředí

Hezká a upravená ložnice je naprostý základ pro příjemný spánek. Bohužel, malé byty nás často nutí k univerzálnosti prostoru a tak máme v ložnici běžně i sušák na prádlo, na skříni bedny se sezonním oblečením, a aby toho nebylo málo, poličky jsou obložené suvenýry a tikajícími budíky. Rušit nás může i chrápající partner, roztahující se pes anebo nekomfortní teplota.

Odstraněním těchto příčin si výrazně pomůžeme při usínání. Nemyslíme tím samozřejmě, abychom vystěhovali partnera do obýváku, ale můžeme si například pořídit špunty do uší.

Nepřecpáváme se

Častá chyba, které se asi nikdo z nás občas nevyvaruje, je mlsání před usnutím, hrnek kávy anebo alkohol. Pro sladké sny je lepší, když jen lehce povečeříme nejpozději kolem sedmé hodiny, to když víme, že spát půjdeme zhruba kolem desáté, protože bychom měli dodržet minimálně tříhodinový odstup od posledního jídla a uléhání k spánku. Jistotou příjemného usnutí je hrnek meduňkového čaje.

Večerní aktivity

Když je to možné, dopřejeme si po večeři ještě krátkou osvěžující procházku, ale pozor, žádnou velkou túru, která by nám rozpumpovala krev. Pokud trpíte častějšími poruchami spánku, zkuste nesportovat alespoň pět hodin před předpokládaným usínáním, a naordinujte si klid a pohodu. Pak už jenom teplou sprchu a hurá do peřin.

Správná postel

Když už se dostaneme do postele, další problém nastává kvůli nevhodně zvolené matraci a lůžkovinám. Divili byste se, jak moc dokážou spánek ovlivnit. Základ dobré postele je matrace, respektive rošt. Příliš tuhé tlačí a z měkkých nás budou ráno bolet záda. rošt občas zkontrolujte, dřevěné lamely s oblibou praskají a vypadávají, a mezery mezi nimi ke komfortu nepřispějí.

Ani polštář, který si během usínání zmuchláte do hroudy, moc nepomůže. Zkuste výplň z paměťové pěny a dejte jí šanci po několik nocí, než si na novou formu zvyknete, možná budete překvapeni, jak pohodlný spánek vám přinese.

Zastavte myšlenky

Někdy vám hlava jede na plné obrátky a nedovolí spánku přijít. Pomůže jediné – začít myslet na něco jiného. Jindy je dobré přečíst si několik stránek pohodové knížky, jen ne žádný napínavý román, do kterého se zaberete a skončíte nad ránem. Doporučuje se také vstát a krátce se projít, postát u otevřeného okna a jen se dívat do tmy. Někdo radí i rychlé intenzivní mrkání, jež by vás mělo odvést od kolotoče myšlenek.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články