Běh jako prostředek k hubnutí: Jak začít s jedním z nejpopulárnějších sportů?

Běh jako prostředek k hubnutí: Jak začít s jedním z nejpopulárnějších sportů?
Zdroj: unsplash.com

Při běhání je důležitá správná obuv a oblečení.
Běh je nejlepší spalovač tuků.
Začínejte s kratšími vzdálenostmi v menší rychlosti.
Vždy se před sportem protáhněte.+ 1 fotka+ 2 fotky

Běh je ideálním cvičením pro hubnutí. Nestojí prakticky nic, dá se dělat všude a jako kardio cvičení patří mezi nejlepší spalovače tuku. Přesto s sebou přináší možná rizika. Na co je třeba dát pozor?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 15. 08. 2020 10:00

Na tukové polštáře nejvíc platí nejpřirozenější pohyb, tedy rychlá chůze a běh. Než však poprvé vyběhnete, je třeba dávat pozor na několik věcí. 

Vhodná obuv

V první řadě je důležité si vybrat správnou obuv. Rozhodněte nešlápnete vedle, vyhledáte-li nějaký obchod se sportovním oblečením a vyškolený personál vám doporučí ty nejvhodnější boty. Podrážky se liší podle toho, zda budete běhat po lesních cestách, nebo po chodníku. V případě, že nákup obuvi přeskočíte, protože vám přece stačí staré boty, které už moc nenosíte, riskujete zničení kolenních kloubů a kyčlí. 

Hlavně to hned nepřepálit

Spousta lidí má tendenci hned při prvním běhu uběhnout co nejdelší trasu. Řídí se totiž myšlenkou, že když se co nejvíce „zničí”, bude spalování tuku o to rychlejší. Riskují tím však vážné úrazy i kolaps. To samé platí o rychlosti běhu. Říká se, že nejlepší rychlost je ta, během které je běžec schopen normálně mluvit. Proto tedy začínejte s kratšími vzdálenostmi, v případě nepříjemných pocitů z blížícího se vyčerpání si udělejte pauzu a rychlost i vzdálenost pomalými krůčky navyšujte. 

Bez rozcvičky ani ránu

Před každým cvičením (neplatí jen u běhu) je nesmírně důležité se pořádně protáhnout. Vyhnete se tak riziku natažení či přetržení svalů a šlach. Stejně tak je žádoucí protažení provést bezprostředně po doběhnutí. Snížíte tím tvorbu kyseliny mléčné, které je zodpovědná za bolest svalů po cvičení.

Pozor při nadváze

Pokud trpíte jakoukoliv formou nadváhy, zvažte, zda je pro vás běh vhodný. Při běhu se totiž celá váha přenáší na kolena a ta mohou v případě nadváhy doslova trpět. Je tedy více než důležité se před během dostat alespoň trochu do formy. Začněte proto rychlou chůzí, ze které velmi pomalu přecházejte do běhu. Bolest kolen, která by vás na několik týdnů přinutila vyhýbat se jakémukoliv cvičení, za to opravdu nestojí. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články