Jak vybrat sportovní podprsenku: Zda vám sedí správně, poznáte podle jednoduchého testu

Jak vybrat sportovní podprsenku: Zda vám sedí správně, poznáte podle jednoduchého testu
Zdroj: pixabay.com
Sportovní podprsenka je důležitou součástí vašeho vybavení pro sport. Její výběr určitě nepodceňujte. Budete se cítit pohodlně a zamezíte případným zdravotním komplikacím. Podprsenka nemusí být nudná. Můžete vybírat z různých barev a materiálů. Podprsenky jsou vyráběny z pružných a prodyšných materiálů.Květinový vzor je jarním trendem číslo jedna. Proč nemít tento vzor i na podprsence?Při výběru podprsenky myslete na to, jaký sport budete provozovat a podle toho si vyberte i šířku ramínek. Jestliže budete cvičit jógu či klidný pilates, postačí vám úzká ramínka. + 4 fotky+ 5 fotek

Pokud patříte mezi pravidelné sportovkyně či s pohybem teprve začínáte, neměla byste zapomínat na správné oblečení. Jedním z nejdůležitějších sportovních kousků je podprsenka. Ač se může tato část oděvu zdát zanedbatelná, opak je pravdou.

Klára Trousilová
Klára Trousilová 25. 05. 2020 14:00

Ve vhodné sportovní podprsence se budete během pohybu cítit pohodlně a zamezíte případným zdravotním komplikacím. Pokud byste neměla sportovní podprsenku nebo měla tu, kterou nosíte na běžné nošení, může se stát, že si prudkým pohybem způsobíte bolest nebo potrháte vazivo, což může vést k pozdějšímu poklesu prsou. Běžná podprsenka vám rozhodně při sportu neposkytne potřebné pohodlí a oporu jako ta sportovní.

Nepodceňujte výběr

Sportovní podprsenky jsou číslovány stejně jako ty pro běžné nošení. Nepodceňujte správnou velikost, ta je při výběru důležitá. Pokud si při nákupu vyberete různé podprsenky ve stejné velikosti, může se klidně stát, že vám nebudou všechny sedět. A to z důvodu rozdílných střihů.

Platí zlaté pravidlo, že čím větší prsa máte, tím více by měla být stažená. Jestliže vám podprsenka padne, neměla by se vám prsa během pohybu posouvat ani vypadávat. Košíček by měl prso obepínat, ale zase nesmí být utlačené a takzvaně přetékat.

Zda vám podprsenka správně sedí, poznáte podle jednoduchého testu. Pokud pohodlně vložíte dva prsty pod ramínka a spodní část, máte správné číslo. Podprsenka by neměla bránit hlubokému nádechu a nesmí vás škrtit.

Při výběru také nepodceňujte šířku ramínek. Jestliže budete provozovat klidnější sport, můžete si vybrat tu s užšími ramínky. Podprsenku se širšími ramínky zvolte v případě, pokud budete běhat nebo cvičit aerobik. Ramínka by se neměla otírat o krk, protože ho mohou během pohybu odřít.

U podprsenek je třeba dbát na to, pro jakou zátěž jsou zvolené. Opět se rozhodujte podle toho, jaký pohyb budete provozovat. U klidnějšího sportu postačí podprsenka pro nejnižší zátěž. U většího pohybu vyberte variantu pro největší zátěž.

Určité pohodlí vám zajistí také to, když si pořídíte podprsenku beze švů a zapínání. Klasické zapínání u sportovních podprsenek nehledejte. Většinou se oblékají přes hlavu. Některé podprsenky mohou mít vyjímatelné vycpávky. Jejich funkce je pouze estetická a jestliže vám vadí, klidně je vyndejte.

Péče o podprsenku

Připravte se též na to, že kvalitní podprsenka bude něco stát. Avšak věřte, že vyšší investice do jednoho či dvou kousků se opravdu vyplatí. Dlouhou životnost podprsenky si zajistíte tak, že jí budete věnovat kvalitní péči. Perte ji na nižší stupeň v pračce anebo v ruce ve studené vodě. Rozhodně při praní nepoužívejte aviváž, bělidlo či sušičku. Průměrná životnost podprsenky je 9 až 15 měsíců.

NA DALŠÍ PODPRSENKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články