Historie spodního prádla: Autorkou prvního patentu na podprsenku byla Češka

Historie spodního prádla: Autorkou prvního patentu na podprsenku byla Češka
Zdroj: Flickr.com, Public Domain
Prádlo bychom rozhodně neměli podceňovat. Je důležité vybrat takové, které nám bude sedět a budeme se v něm cítit pohodlně.Pastelové barvy budou slušet blondýnkám. V tomto něžném provedení budete za vílu. Zelená se hodí pro zrzky. Krajka je prostě klasika a na spodním prádle ji musí mít v šatníku každá z nás. Disponujete hubenou až chlapeckou postavou? Kalhotky klasického střihu budou pro vás tím pravým.+ 4 fotky+ 5 fotek

Spodní prádlo je pro většinu z nás nedílnou součástí našeho života. A představa, že bychom bez něj vyrazili do společnosti je pro mnohé z nás neakceptovatelná. Avšak ne vždy bylo spodní prádlo každodenní samozřejmostí. Víte, že jako první začaly nosit prádlo provozovatelky nejstaršího řemesla na světě?

Klára Trousilová
Klára Trousilová 27. 03. 2020 14:00

První zmínka o spodním prádle pochází ze starověkého Egypta. V tomto období se objevují první náznaky podprsenek. Ženy si začaly pod prsty uvazovat jemné látky, které můžeme s trochou představivosti přirovnat k dnešním push-upkám. Muži chodili v bederních rouškách, které bývají považovány za předchůdce spodních kalhot, typických pro další období.

Útlý pas? Jedině s korzetem!

Ve 13. století vznikly šněrovací korzety. První spodní prádlo bylo doménou kurtizán v nevěstincích.  V 16. století přišly do módy korzety z velrybích kostí. Ty ale později vyřadil jejich špatný vliv na zdraví. Korzety byly opravdu velkým trendem mezi ženami a ta, která korzet neměla, byla považována za méněcennou. Tehdy byl v módě velmi útlý pas a toho šlo docílit pouze s pomocí korzetu. Jen pro zajímavost, požadováná tloušťka pasu byla 40 cm. Dnes se za ideální tloušťku považuje 60 cm.

O století později přišly do módy šněrovačky. Jejich vrchol nastal za dob princezny Sissi. Ta si velmi potrpěla na útlý pas, protože přitažlivé ženy byly ty, kterým se dal pas obejmout dlaněmi. Šněrovačky měly ženy na sobě téměř nepřetržitě. Dámy jej odložily pouze v případě těhotenství či nemoci.

Spodní prádlo se začalo oblékat až na přelomu 18. a 19. století. Do té doby nosily prádlo pouze prostitutky, tanečnice či služky. Církev byla v těchto otázkách velmi přísná. Ženy v té době nosily pouze dlouhé sukně bez kalhotek. Na základě toho v Anglii vzniklo nařízení, že mají ženy sedět s nohama u sebe.

Co se týče kalhotek, tak k jejich oblíbenosti došlo až v 19. století. Nejprve se jednalo o dlouhé kraťasy. Za jejich zkrácení vděčíme kankánovým tanečnicím, které měly v popisu práce odhalování těla.

Vznik podprsenek s českou stopou

V průběhu století vznikaly různé varianty podprsenek. Zlom nastává v roce 1893 kdy si Češka žijící v USA, Marie Tucek nechává patentovat první prsní podpěru, jak zněl název tohoto módního kousku. Podprsenka měla ramínka a háčkové zapínání. Bohužel tento nápad se neuchytil a tak si ženy na podprsenky musely ještě chvíli počkat.

O dvacet let později přišla se stejnou myšlenkou Američanka Mary Phelps Jacobsová. A tehdy začal o toto spodní prádlo opravdový zájem. Jacobsová prodala patent firmě Warner Brother Corset Company. Traduje se, že Jacobsová na prodeji prodělala. Společnost odlišila velikosti podprsenek písmeny S, M a L. Roku 1928 došlo také k očíslování košíčků. Hitovkou 50. let se stala podprsenka bez ramínek, která byla prodloužená až do pasu. Nespornou výhodou bylo to, že díky prodloužení podprsenka tvarovala postavu.

Podprsenky a kalhotky jsou s námi již spousty let. Jejich cesta k současné podobě byla velmi dlouhá. Dnes máme k dispozici spodní prádlo různých střihů, barev či materiálů. Věděli jste, že 3. dubna je Mezinárodní den spodního prádla? Tak si třeba na oslavu pořiďte nějaký nový kousek.

TIPY, JAK SI VYBRAT SPRÁVNOU PODPRSENKU, NAJDETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články