Jak správně doma sušit prádlo, aby bylo svěží a voňavé?

Sušičky jsou skvělým řešením, pokud nemáte prostor na sušák. Vyhnete se i žehlení
Zdroj: Thinkstock.cz
Ideální je prádlo sušit venkuExistují různé druhy sušáků, rozhodně si tedy vybereteSušičky jsou skvělým řešením, pokud nemáte prostor na sušák. Vyhnete se i žehleníSušáky na drobné prádlo vám zaberou málo místa+ 1 fotka+ 2 fotky

Podzim není pro sušení prádla dobrým obdobím a mnoho z vás jistě řeší, kam umístit šňůry s mokrým prádlem, aby dřív uschlo, než začalo plesnivět nebo způsobilo plesnivění zdí.

Petra Járková
Petra Járková 31. 10. 2018 16:56

Jak tedy usušit prádlo na podzim, když venku stále fouká a prší a zahrada či balkon jsou už ze hry? Samozřejmě, že si nechcete z bytu udělat vlhký skleník, kde kape voda z oken a v rozích se začne objevovat plíseň, tak se pojďte inspirovat.

Jak vybrat místo?

Ačkoli je nejčastěji sušák na prádlo v koupelně, není to ideální. Většinou je to totiž nejvlhčí místnost v celém bytě a také nejhůř větratelná. Pokud tedy nemáte koupelnu s oknem nebo opravdu výkonným větrákem, pak ji volte jako poslední možnost.

Ideální pro sušení prádla je právě místnost dobře větratelná, vytápěná a co nejméně frekventovaná. Takže nějaká komora, pokoj pro hosty – místnosti, ve kterých topíte a větráte je.

Kde sušit prádlo v malém panelovém bytě?

Tam se samozřejmě místo hledá špatně, proto dejte sušák tam, kam se vejde, ale dodržujte zásady. Již při praní myslete na to, abyste prádlo co nejvíc vyždímali – zvolte maximální otáčky, které pračka nabízí. Sušák nedávejte ke stěně, ale tak, aby kolem něj mohl proudit vzduch. Nedávejte ho ani k topení, protože sníží teplotu v celé místnosti, navíc způsobí orosení oken a plíseň v rozích skla nebo kolem celých oken. Z téhož důvodu nedávejte prádlo přímo na topení – snad jen s výjimkou akutního sušení například promáčených rukavic nebo ponožek. Jestliže sušák přece jen skončí v koupelně nebo hůře větratelné místnosti, vyplatí se investovat do větráku, který odvede vlhký vzduch.

Pokud v bytě sušíte často, přemýšlejte o nákupu vhodného odvlhčovače – zachytí vlhkost z prádla a sníží riziko plísní.

Jak vybrat vhodný sušák?

Při sušení prádla v bytě se vyplatí přemýšlet o vhodném sušáku. V zásadě platí, že by neměl být problém ho naplnit prádlem, ale pak ho umístit tak, aby co nejméně překážel - tedy přenést, vytáhnout až ke stropu a podobně. Šikovné jsou i patrové sušáky, které zaberou méně místa. Kvalitní vnitřní sušáky s výklopnými bočnicemi lze využívat v zimě doma i v létě venku, jelikož jsou odolné vůči korozi a UV záření.

Je sušička vhodnější řešení?

Váháte s koupí sušičky, protože je podle vás její provoz drahý? Nejekologičtějším způsobem sušení prádla je jeho věšení venku, kde svou práci odvede slunce a vítr. Druhou nejlepší volbou je k překvapení mnohých využití právě moderní kondenzační sušičky. Díky technologii tepelného čerpadla dokáže ušetřit více než polovinu energie oproti starším typům, navíc šetří také vaše síly a čas. Prádlo totiž nemusíte ani žehlit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články