Podzimní sportování: Které funkční prádlo je vhodnější — syntetické, nebo přírodní?

Správné funkční prádlo umí divy.
Zdroj: Pixabay
Funkční prádlo saje pot.Je lepší syntetika, nebo přírodní materiály?Funkční prádlo vybírejte pečlivě.Ve funkčním prádle můžete běhat i v nečase.+ 1 fotka+ 2 fotky

I když si pořídíme sebelepší bundu na lyže, pokud pod ni oblečeme bavlněné tričko, nebudeme se cítit dostatečně komfortně. Proto je mnohem rozumnější pořídit si kvalitní funkční prádlo, které využijeme nejen při sportu, ale i na běžné nošení do školy nebo do práce.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 10. 2018 12:37

Syntetické, nebo přírodní?

Funkční prádlo rozdělilo outdoorové nadšence na dva tábory. První z nich jsou horlivými stoupenci syntetického prádla, u něhož oceňují především tvarovou stálost, poddajnost, dlouhou životnost a díky iontům stříbra zabudovaným do vlákna i odolnost vůči bakteriím a plísním. Někteří ještě rádi připomínají fakt, že je syntetické prádlo „nekouše“ jako vlna. Navíc se snadno pere a rychle schne.

Oproti nim stojí argumenty příznivců vlny coby přírodního materiálu, který rovněž vyniká spoustou skvělých vlastností. Především se umí přizpůsobovat teplotním výkyvům, proto stejné triko v létě chladí a v zimě zahřeje. Navíc jednotlivá vlákna pokrývají šupinky odolné vůči bakteriím, proto tato vlna neabsorbuje tělesné pachy a prádlo tak ani po několika dnech nošení nezapáchá. Skvělá je například vlna Merino.

Tipy pro správnou koupi funkčního prádla

Funkční prádlo nekupujte větší, mělo by vás příjemně obepínat, protože v místech, kde se nedotýká pokožky, nemůže odvádět vlhkost. K dostání je i prádlo vyrobené metodou bezešvého tkaní, které na sobě téměř neucítíte.

Obzvlášť opatrní buďte při praní – pokud byste jej omylem vyprali na víc než 40 °C, mohlo by se srazit.

Prádlo ze syntetických materiálů nikdy nežehlete – zbyla by vám z něj jen hromádka připečené hmoty.

Zapomeňte na aviváž, která by znehodnotila termoizolační vlastnosti prádla i schopnost odvádět vlhkost.

Funkční prádlo nepatří ani do sušičky, pouze ve výjimečných případech, kdy to výrobce výslovně doporučuje.

Pokud jste nemocní a potřebujete se vypotit, udělá vám funkční prádlo dobrou službu – perfektně odvede pot, ale vaše tělo zůstane v suchu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články