Šetrné k přírodě, jednoduché na výrobu: 5 čisticích prostředků, které si doma vyrobíte sama

Váš domov bude doopravdy vonět.
Zdroj: unsplash.com
Ocet je součástí skoro každé domácí čisticí směsi.Vyrobte si šetrný prostředek na nádobí.Z pomerančové kůry vyrobíte univerzální čistič.Budete potřebovat volné nádobky od rozprašovačů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Nemáte ráda „vůni“ chlóru a pokaždé, když umyjete koupelnu, připadáte si jako ve sprchách v bazénu? Čistý domov můžete mít i bez chemických přípravků. Ušetříte peněženku i přírodu a váš byt bude doopravdy vonět.

Redaktor
Redaktor 02. 10. 2018 09:09

Univerzální čistič

Tento proces je trochu náročný na čas, ale výsledek bude stát rozhodně za to. Do větší sklenice dejte pomerančové slupky, které zalijete octem (množství dle obsahu sklenice). Neplňte ji však až po okraj, abyste směs mohla jednou za čas protřepat. Směs nechte měsíc louhovat a vždy několikrát do týdne ji protřepte. Připravte si prázdnou nádobu od rozprašovače a přes sítko do ní nalijte výluh. Přírodní čistič se hodí na všechny povrchy, opatrná budťe jen se dřevem.


Mytí nádobí

Chemické prostředky na nádobí vysušují ruce. Vyrobte si tedy svůj a podle volby esenciálního oleje si vyberte i vůni. Stačí, když vezmete kus tuhého mýdla, které nastrouháte a poté necháte rozpustit. Přidejte lžičku sody, lžičku octa a hrnek a půl horké vody. Pečlivě všechny ingredience smíchejte a přidejte esenciální olej. Hotovou směs pak nalijte do čisté skleněné láhve. Jestliže je moc tuhá, stačí, když přidáte trochu více teplé vody.




Čistý záchod

K voňavému trůnu vám postačí obyčejná soda. Nestojí miliony a rozhodně se hodí ji mít doma. Jedlou sodu jednoduše nasypte do mísy a zalijte octem. Za patnáct minut působení soda odstraní vodní kámen a zbaví váš záchod nepříjemného zápachu.


Ucpaný odpad

Trápí vás často ucpané trubky? Je běžné, že ve dřezu se usadí zbytky jídla, v koupelně pak vlasy. Pro dobrý odtok ale nemusíte kupovat agresivní chemické požírače. Za běžného chodu stačí hrnek kuchyňské soli nasypaný do odtoku a zalitý pěti litry horké vody. Jestliže je už pozdě a voda neodtéká, sůl vyměňte za sodu a zalijte octem. Nechte působit 15 minut a propláchněte vařící vodou. Ucpané trubky budou rázem znovu čisté.


Blyštivé zrcadlo

Do sklenice nalijte půl hrnku lihu, půl hrnku octa, 2 a půl hrnku teplé vody a přisypte lžíci škrobu. Pečlivě promíchejte a hotovou směs nalijte do prázdného rozprašovače. Vaše zrcadla i okna budou rázem jako ze žurnálu.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články