Symboly na cedulkách u prádla mají svůj důvod, proto je rozhodně nestříhejte

Hlavně v zahraničí jsou stále populární tzv. "Laundry Services" neboli prádelny. Tato místa skýtají i možnost k seznámení.
Zdroj: Pixabay.com
Vyznat se v symbolech může být občas složité.Důležité je podle nich vybrat správný program praní.Jestliže máte možnost (a počasí to dovolí), prádlo usušené venku bude krásně vonět.Přeškrtnutá žehlička vám žehlení zakazuje!+ 4 fotky+ 5 fotek

I když vás cedulka na kalhotách rozčiluje, je lepší ji nestříhat. Předejdete tak možné katastrofě, kdy z pračky vytáhnete velikost, která bude sedět maximálně vaší staré panence z dětství.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 24. 10. 2018 13:51

Symboly, jak s daným kouskem naložit, jestli ho můžete prát, na kolik a co na to sušička, tam totiž nejsou jen proto, aby vás mělo co škrábat na kůži nebo abyste poznala, že nemáte tričko obráceně. Jejich odstraněním navíc po čase můžete zapomenout, jak s oblečením naložit a nenávratně ho tak poslat do textilního nebe.

Symbol praní

Nejběžnější piktogram, na který na cedulce narazíte. Dává vám svolení k tomu klasicky oblečení vyprat. Jedná se o symbol vaničky, ve které je v 99,9 % uvedeno číslo. To určuje, na kolik stupňů můžete pračku zapnout, abyste oděv nepoškodila.


Ruka ve vaničce značí to, že si zahrajete na pradlenku a vymácháte si tričko v umyvadle. Jedná se nejspíš totiž o „citlivý“ kousek, a pokud nemáte na pračce možnost volby programu ručního praní nebo praní hedvábí, umyvadlu se nevyhnete. Teplota vody by neměla přesáhnout 40 °C. Samozřejmě i v ruce perte co nejšetrněji. Nedrhněte zuřivě látku o sebe a neždímejte.


Výlet do čistírny musíte podniknout, jestliže je vanička zcela přeškrtnutá. Tady vás ani umyvadlo nezachrání.




Symbol sušení

Disponuje vaše domácnost sušičkou? Pak je pro vás symbol čtverečku s kolečkem uvnitř. Ten právě značí sušení prádla spolu se stupni, který na sušičce nastavíte. Jedna tečka značí opatrnost, dvě tečky běžnou teplotu. I zde platí, že pokud je symbol přeškrtnutý, na strojové sušení můžete zapomenout.


Symbol chemického čištění

Písmenko F v kolečku je symbol uhlíkového rozpouštědla, zatímco písmeno P určuje čištění perchloretylenem. Pod oběma symboly se může vyskytnout čárka, což značí omezení v oblasti mechanického namáhání, zvlhčování a teploty. Škrtnutý symbol chemické čištění zakazuje.


Symbol mokrého čištění

Vypadá tak, že v kolečku bude písmenko W (wet – mokrý). Čištění za mokra probíhá v profesionálních čistírnách.


Symbol bělení

Rozdíl mezi černým a bílým trojúhelníkem, jež jsou symboly pro bělení, je ten, že bílý čištění chlorem povoluje a černý nikoliv.


Symbol žehlení a mandlování

Obrázek žehličky poukazuje na to, že oděv můžete nejen žehlit, ale i mandlovat. Počet teček uvnitř symbolu určuje doporučenou teplotu. Jedna tečka je zhruba 110°, dvě 150° a tři stupňů cca 200. Přeškrtnutá žehlička nechá žehlicí prkno v klidu odpočívat.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články