Praní prádla trošku jinak: Zkuste to bez fosfátů, levněji a šetrněji k sobě i přírodě

Praní prádla trošku jinak: Zkuste to bez fosfátů, levněji a šetrněji k sobě i přírodě
Zdroj: Freepik

Možná jste se rozhodli, že si chcete vyrábět domácí prací prášek. Ať už ho hodláte používat kvůli miminku, nebo s ohledem na přírodu, vyrobit prášek bez fosfátů je velmi jednoduché, přičemž vyprat v něm můžete bílé i barevné prádlo.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 13. 04. 2021 13:30

Pro čisté a voňavé prádlo nepotřebujete drahé přípravky z drogerie. Nepotřebujete ani dráždivé složky v nich obsažené, které řadě lidí způsobují zarudnutí kůže, či dokonce ekzém. Stačí, když si pořídíte dvě ingredience a vyrobíte si z nich vlastní účinný prací prášek, který skutečně funguje.

Potřebné složky pro prací prášek

První potřebnou surovinou je soda. Ale pozor, jedná se o sodu na praní. Můžete se setkat i s označením těžká soda či prací soda. Chemicky se jedná o uhličitan sodný (Na2CO3), který se vyskytuje třeba v mořské vodě. Má řadu prospěšných vlastností, například změkčování vody, odstraňování skvrn, rozpouštění tuku a dezinfikování.

Právě při využití v pracím prostředku patří mezi nejlevnější a velmi ekologické ingredience. Kromě toho, že pomáhá s vypráním prádla, také chrání pračku před usazováním vodního kamene.

Druhou složkou je neparfémované přírodní mýdlo. Tady záleží na tom, co vám bude lépe vyhovovat. Skvělou volbou je třeba olivové mýdlo, ale sáhnout můžete i po kokosovém nebo jádrovém.

Příprava pracího prášku

Budete potřebovat velkou sklenici (alespoň 3 litry). Nejdříve najemno nastrouhejte zhruba 100 g mýdla. Hobliny nasypte do sklenice a rozmíchejte s kilem sody na praní. K prášku nečuchejte, mohl by vám podráždit sliznici. Sklenici dobře uzavřete.

Dávkování domácího pracího prášku

Na plnou pračku prádla budete potřebovat dvě lžíce domácího pracího prášku. Jestliže bude prádla méně, množství uberte. Prášek dávejte přímo do bubnu.

Chcete projasnit bílé prádlo?

Tento prací prášek úplně stačí i na vyprání bílého prádla. Pokud budete chtít prádlo projasnit, můžete k základu přidat bělidlo v podobě perkarbonátu sodného a TAED, který bude perkarbonát aktivovat. Perkarbonát je vhodný pro alergiky a bez problémů s ním můžete prát i dětské pleny.

TAED nemusíte přidávat, pokud budete prát na méně než 60 °C. Pro praní bílého prádla se smíchá kilo perkarbonátu sodného a 50 g TAEDu. Do pračky pak ke dvěma lžícím domácího pracího prášku přidejte dvě lžíce perkarbonátu s TAEDem.

Všechny suroviny seženete v prodejnách s ekologickými výrobky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články