A žehlení vás bude bavit: 7 nápadů, se kterými to půjde samo

žehllička
Zdroj: freepik.com

Žehlíte rádi? Tak to patříte k hrstce opravdových nadšenců a můžeme vám jen závidět. My ostatní se musíme smířit s tím, že alespoň některé kousky drahého oblečení musíme vyžehlit. Ale můžeme si pomoci některými triky, se kterými to přece jenom půjde lépe a nic nezničíme.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 24. 09. 2020 12:00

Žehlička je naše kamarádka – nevěříte? I když žehráme na nutnost stát u prkna dlouhé hodiny, bez žehlení se neobejdeme. Nebo snad chcete chodit po světě v pomuchlané košili?

Pečujte o žehličku

Uvědomte si, jak často a jaké materiály žehlíte a podle toho si kupte nejvhodnější žehličku. Také pravidelně kontrolujte její stav a kvalitu, zejména při žehlení světlého prádla s párou předejdete ušpinění.

Jestliže se stane nehoda a na plochu připálíte syntetiku, ihned, ještě horkou žehličkou přejeďte kolmo na hranu prkna, přes kterou dáte starý hadr. Poté nechte žehličku vychladnout a otřete vlhkým měkkým hadříkem nebo houbičkou. Nepoužívejte abraziva, úplně stačí ocet! Ihned po skončení práce vylijte vodu z nádržky. Zamezíte nejenom usazování vodního kamene, ale i množení bakterií.

Usnadněte si práci

Zavlhlé prádlo se snadněji žehlí. Nenechávejte ho tedy přeschnout, případně ho zvlhčete rozprašovačem a nechte chvíli proležet. Čerstvě vyžehlený oděv neukládejte hned do skříně. Jestliže jste pracovali s generátorem nebo parní žehličkou, zůstaly v něm zbytky vlhkosti. Když necháte prádlo vychladnout a odpařit, nebude se tolik mačkat a udrží si svůj tvar i vzhled delší dobu.

Čtěte pozorně

Především když začínáte se žehlením, je potřeba pokaždé přečíst štítek. Každý materiál vyžaduje jinou teplotu a správným nastavením zefektivníte práci a neponičíte si oděvy. Jenom bavlnu, krep a len vyžehlíte při vysokých teplotách s napařováním. Na ostatní látky musíte s citem.

Žehlete opatrně

Látky, které mají vysoký vlas, flauš, velur, manšestr, samet nebo flanel, žehlete zásadně s napařováním a po rubové straně. Můžete zkusit trik – na žehlicí prkno položte zbytek veluru nebo sametu vlasem nahoru a na ně přiložte žehlenou látku vlasem dolů. Při žehlení do sebe vlákna proniknou a nedojde k jejich polámání ani zploštění. Stejně se žehlí krajka nebo výšivka.

Pozor na odlesky

Velkým nešvarem při neopatrném žehlení jsou odlesky na jinak matné a hebké látce. Chybu se můžete pokusit opravit. Navlhčete plátno, důkladně ho vyždímejte a několikrát přeložte. Položte ho na poškozené místo a velmi zlehka, téměř bez tlaku přežehlete. Plátno sundejte, ale látku už nedožehlujte dosucha, jen ji ještě navlhlou zlehka přejeďte jemným kartáčem na čištění oděvů.

Na vlnu opatrně

Nejnáročnější na žehlení jsou látky vlněné. Dopřejte jim středně vysokou teplotu a vyvarujte se dlouhých podélných tahů i velkému množství páry, která vůbec nesvědčí tvaru vlněného oblečení.

Na hedvábí s citem

Maximálně opatrní byste měli být při žehlení hebkých látek, jako je hedvábí, viskóza nebo acetát. Tyhle tkaniny je možno žehlit i za sucha bez použití páry, i když odborníci napařování spíš doporučují. Práce půjde rychleji a látka zůstane dokonale hladká.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články