Jak vyčistit žehličku? Stačí vám tři ingredience, které máte běžně doma

Jak vyčistit žehličku? Stačí vám tři ingredience, které máte běžně doma
Zdroj: Freepik.com

Náchylné na poničení jsou především starší typy žehliček. Ale není důvod se jich vzdávat, když jinak ještě dobře slouží. Co dělat s připálenou tkaninou nebo s vodním kamenem? Zbavíte se jich snadno, jen je třeba opatrnost.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 08. 01. 2021 14:30

Na pomoc si vezměte jen suroviny, které se najdou v každé spíži nebo koupelně. Co byste o tomto čištění měli vědět?

Jak na připálené tkaniny na žehličce

Na připáleniny na žehličce můžete zkusit zubní pastu. Je velmi šetrná, a to až natolik, že se používá i na čištění šperků. Dáte trochu pasty na úplně suchý bavlněný hadřík a opatrně přetíráte příslušné místo, dokud špína nezmizí. Až bude plocha čistá, dobře ji omyjte studenou vodou, aby byla bez všech nečistot a špíny.

Druhou možností je ocet. Pro tento postup je třeba nahřát žehličku, namočit hadřík do octa a vyždímat ho. Pak ho položte na suchou utěrku. Teplou žehličkou po něm přejíždějte, tím setřete nečistoty.

Mezi pomocníky s připáleninami se počítá i jemná sůl. Jenže tento způsob by vám mohl zničit napařovací žehličku. Nesmí se dostat do otvorů v žehlící ploše. Sůl musí být velmi jemná, aby se povrch žehličky nepoškrábal. Z těchto důvodů je potřeba postupovat velmi opatrně. U žehliček, které nejsou napařovací, se sůl nasype na hadřík, po kterém se přejíždí teplou žehličkou.

Pokud se budete obávat použít tyto přípravky, můžete si pořídit speciální čisticí prostředek na žehličku.

Jak na vodní kámen na žehličce

Na napařování by se měla používat destilovaná voda, ale ruku na srdce, kdo z nás to dělá? Důsledkem je pak vodní kámen v blízkosti napařovacích otvorů. A také tady se ukáže bohaté využití octu v domácnosti. Vezmeme si větší nádobu, do které se vejde žehlička. Do nádoby nalijeme ocet, ale pouze tolik, aby se nedostal do žehličky.

Žehličku do octu položíme a necháme v něm tak dlouho, dokud se vodní kámen neuvolní. Většinou to trvá pár hodin. Ideální je nechat žehličku v octu přes noc.

V prevenci vodního kamene pomáhá nenechávat vodu zbytečně v žehličce, když ji nepotřebujeme.

Moderní modely žehliček mají samočisticí funkci, které pomůže s uvolněním usazenin a nečistot z parních trysek. Někdy je i v nádržce na vodu odvápňovací systém. To vše ušetří spoustu práce. Navíc jsou moderní žehličky vybaveny speciálními povrchy, které jsou nepřilnavé, a problémy s připálením tak nehrozí.

Pokud máte žehličku v záruce, měli byste vědět, že většina výrobců považuje ocet i sůl za nevhodné. Je třeba sledovat návod k použití, kde jsou upozornění na vhodnou údržbu. O octu a soli se řada výrobců domnívá, že jsou velmi agresivní. Použitím těchto prostředků pak o záruku můžete přijít.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články