Gril vyčistíte snadno i bez běžných čistících prostředků. Stačí se podívat do spíže

Gril vyčistíte snadno i bez běžných čistících prostředků. Stačí se podívat do spíže
Zdroj: unsplash.com

Máte rádi chvíle, kdy se vaše rodina a přátelé sejdou na letním grilování? Následné čištění grilu ale už tak příjemné není. Navíc odolná připečená špína jde často špatně dolů. Jak vyčistíte gril bez námahy a prostřednictvím toho, co máte ve spíži?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 25. 07. 2020 10:00

Nemusíte hned kupovat drahé a neefektivní čisticí prostředky. Gril totiž můžete vyčistit také pomocí toho, co každý najde doma. Přečtěte si rady, jak na to.

Čištění grilu pomocí kartáče

Gril se vám podaří nejlépe vyčistit prostřednictvím drátěného kartáče. Rošt na grilu po dopečení posledních kousků jídla znovu více nahřejte, aby se z něj vypekl všechen tuk, alespoň asi tak na patnáct minut. Rošt potom pomocí drátěného kartáče ještě horký vyčistěte. Můžete ho pak ještě otřít navlhčenou utěrkou, dokud nebude úplně čistý.

Jedlá soda

Jedlá soda je skutečně všestranným pomocníkem. Smíchejte 30 gramů sody s jedním litrem horké vody. Do vzniklého roztoku dejte rošt z grilu. Nechte ho v něm ponořený přes noc. Následující den rošt očistěte drátěným kartáčem a pak ho důkladně opláchněte čistou vodou.

Pomohou noviny

Vychladlý grilovací rošt zabalte přes noc do vlhkých novin. Zaschlá mastnota a odolná špína v nich přes noc změknou. Pak už stačí jenom rošt nastříkat speciálním přípravkem na čištění trouby a důkladně ho opláchnout.

Káva a citron

Kávový lógr vám může pomoci rošt grilu účinně vyčistit. Smíchejte ho se šťávou z jednoho vymačkaného citronu a přidejte také hrubou sůl. Vznikne vám účinný domácí čisticí prostředek, kterému špína a mastnota neodolá.

Babské rady věří cibuli

Babské rady doporučují gril vyčistit rozkrojenou půlkou cibule. Napíchněte ji na vidličku a pomalu s ní přejíždějte po horkém grilu. Uvolní se tak speciální enzymy obsažené v cibuli, které mají čisticí účinky. Nezapomeňte pak gril ještě otřít navlhčeným hadříkem. Gril tímto způsobem pečlivě vyčistíte a nebudete muset spoléhat na kupované čisticí prostředky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články