Jak se správně starat o bazén, abyste měli stále čistou vodu?

Jak se správně starat o bazén, abyste měli stále čistou vodu?
Zdroj: Freepik.com

Máte radost, že je tu letní sezóna, během které se můžete koupat ve vlastním bazénu? Co když vám ji ale kazí špinavá a nevzhledně zelená voda, které se nejde zbavit. Možná, že děláte někde chybu. Jak se správně starat o bazén, abyste měli vodu průzračně čistou?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 18. 07. 2020 11:30

Časům, kdy jste pro čistou vodu museli z bazénu všechno vypustit, jsou naštěstí pryč. Dnes už je možné klidně plavat i v loňské vodě. Je k tomu ale zapotřebí správné péče, včetně chemických přípravků.

Důležité je správné odzimování

V první řadě je důležité bazén správně odzimovat. Toho dosáhnete s gelovým čističem a větším kartáčem určeným na čištění bazénu. S ním vyčistěte stěny a dno bazénu. Můžete k tomu ale samozřejmě použít i obyčejný kartáč, dá to s ním ale více práce. Usnadnit si údržbu můžete i díky vodnímu vysavači na bazény. Počítejte ale s tím, že si za jeho koupi výrazně připlatíte.

Upusťte vodu a změřte hodnotu ph

Po vyčištění bazénu upusťte vodu v něm asi tak o 10 centimetrů a pak zapojte filtraci a změřte hodnotu pH vody. Podle kyselosti totiž poznáte, kolik čisticích prostředků bude třeba použít. Ideální pH se pohybuje mezi 7,2 až 7,6. Pokud je hodnota pH pod 7,2 použijte regulátor kyselosti označený pH plus, jestli je hodnota nad 7,6 přidejte do vody v bazénu přípravek s označením pH minus.

Voda ze studny bývá tvrdší

Může se vám stát, že je voda v bazénu příliš tvrdá, a proto není stále průhledně čistá. To se stává často u vody ze studny. Tvrdost vody změříte testerovým papírkem. Normální hodnota v bazénu by měla být od 10 do 19 stupňů takzvané německé tvrdosti. Upravit ji můžete stabilizátorem tvrdosti, který vám pomůže zakalenou hladinu vody v bazénu vyčistit.

Na udržování vody použijte přípravky s chlorem i bez

Na udržování vody v bazénu během koupací sezóny můžete, ale nemusíte používat přípravky s chlorem. Zakoupit je možné i ty bez chloru, jsou ale podstatně dražší. Údržba bazénu vás tak vyjde na více peněz. Navíc vyžadují mnohem přesnější dávkování. Jejich výhodou je ale především to, že voda nezavání chlorem, a nedráždí tedy oči a sliznici.

Pokud se rozhodnete během jednoho léta přejít z dávkování přípravku s chlorem na bezchlorový, měla by být mezi jejich používáním pauza alespoň tři až pět dní. Doplnit můžete dezinfekční přípravky také aktivním kyslíkem, který v obchodech zakoupíte pod označením Oxi šok. Zvolit můžete pevný nebo tekutý. Jeho dávkování by mělo odpovídat hodnotám 8 až 15 miligramů na litr vody, což lze změřit, stejně jako správná hodnota volného chloru, papírovými testery.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články