Babské rady: Jak se zbavit hmyzího štípance pomocí cibule

S teplým počasím začíná i útoky hmyzu. Jak se chránit?
Zdroj: Pixabay.com

S přicházejícím teplým obdobím se většina z nás raduje z dlouhodobého pobytu venku. Užíváme si sluníčka a příjemných teplot, které přímo vybízejí k dlouhým procházkám a častým návštěvám luk nebo hájů. Má to ale háček. Právě teď je totiž všude kolem také velké množství hmyzu, který si nepříjemnými štípanci a kousáním brání své teritorium. Nenechte si tím zkazit radost z výletu. Vyzkoušejte následující tipy, které vám účinně uleví. Šanci můžete dát i babským radám.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 19. 05. 2020 10:00

Bezstarostné teplé dny venku dokáže pěkně znepříjemnit nečekané bolestivé štípnutí. A co teprve, když jste alergičtí. Většinou se vám v takovém případě kromě svědivého a bolestivého pupínku vytvoří na kůži také výrazný otok. Co s tím a jak si účinně ulevit?

Pomohou chladivé gely a krémy z lékárny

Při normální reakci po hmyzím bodnutí, tedy pokud se nedusíte a nemáte další přidružené alergické potíže, sáhněte v první řadě po některém z gelů k tomu určených. K dispozici jich je v lékárně celá řada. Pokud si nevíte rady s výběrem, klidně poproste o radu lékárníka. Tyto speciálně vyvinuté gely či krémy oblast příjemně chladí, mírní podráždění kůže a navíc přispívají k rychlejšímu hojení pupínku.

Na včelí žihadlo funguje ocet a ledování

Jestliže vás bodla včela, která vám zanechala v kůži žihadlo, nejprve ho opatrně nehtem odstraňte, podobně jako například třísku. Pinzety nejsou příliš vhodné. Po vyjmutí žihadla místo potírejte octem, pomůže i ledování. Vhodné je postižené místo pravidelně kontrolovat, zda vám příliš neotéká či u vás nezačíná alergická reakce. V takovém případě neprodleně navštivte svého lékaře. Pokud už o sobě víte, že jste alergičtí na vosí nebo včelí bodnutí, můžete této reakci předejít léky proti alergické reakci. Záleží také na místě bodnutí. V případě, že dostanete žihadlo do hlavy, krku či jazyka, bez váhání vyhledejte doktora.

Připravte se na možnou alergickou reakci

Jak už zde bylo řečeno, po bodnutí se může dostavit také alergická reakce. Tu poznáte tak, že otok, bolestivost a svědění nemizí ani několik hodin od štípnutí. Většinou se tyto projevy naopak stupňují. Objevit se ale mohou i další příznaky jako dušnost, zvracení, krvácení z nosu nebo výrazná změna barvy pokožky, zrychlený srdeční tep, šok a svalové křeče. V takových případech na nic nečekejte a zavolejte odbornou lékařskou pomoc. Někteří alergici mívají doma od svého lékaře injekční pero s dávkou adrenalinu, které si po bodnutí mohou aplikovat sami do svalu. Předchází tak hrozícímu šoku.

Babské rady sází na cibuli

Po hmyzím štípnutí nebo bodnutí vám může účinně ulevit i stará dobrá cibule. Postup je jednoduchý. Nakrájejte cibuli na kolečka. Cibulový plátek pak přiložte na postižené místo a nechte působit nebo s ním ránu opakovaně potírejte. Cibule působí protizánětlivě, takže zabrání vzniku infekce a napomáhá od svědění a bolesti.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články