Zázračné léky z přírody: Včelí pyl chrání před mrtvicí, med vám zajistí lepší spánek

Včely přes zimu čerpají energii pro svou sezónu opylování
Zdroj: Pixabay.com
Mateří kašička je výměšek žláz mladých včeliček. Někdy je přímou součástí medu, prodává se ale i jako samostatný výrobek. Pomáhá snižovat stres a zlepšovat psychiku. Léčí zvětšenou prostatu nebo nepříjemné projevy menopauzy. Působí i na urychlení rekonvalescence po infarktu či mrtvici. Účinná je také při léčbě astmatu. Mimo to blahodárně ulevuje poškozeným nervům.Včelí vosk získávaný ze včelích pláství najdete ve složení mastí, krémů a různých balzámů. Působí hojivě i antibakteriálně. Pokud získáte vosková víčka přímo od včelaře, můžete je žvýkat jako žvýkačku. Pomůže vám to při bolestech a zánětech zubů a dásní. Ale pozor nepolykejte je. V obchodě nebo lékárně zakoupíte třeba balzámy na rty, které obsahují včelí vosk.Méně známou preventivní léčbou je včelí jed. Podle některých odborníků působí při léčbě boreliózy a roztroušené sklerózy. Včelí bodnutí údajně pomáhá předcházet bolestem kloubů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Příznivé účinky medu jsou známé většině lidí už po staletí. Ne všichni ale znají i další léčivé včelí produkty, které jsou podobně účinné. Přečtěte si, které to jsou a proč by vám doma rozhodně neměly chybět.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 19. 04. 2020 09:00

Posilovat imunitu a dbát na prevenci nemocí je opravdu důležité. Co takhle vsadit na čistě přírodní produkty přímo od pilných včeliček?

Blahodárný med

O medu a jeho účincích není třeba pochybovat. Navíc je skutečně všestranný. Pokud jste s ním ještě nenahradili klasický cukr, určitě to udělejte. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek i vitaminů. Draslík, který je v medu obsažen, pomáhá při chřipce a na horečku. Vyvolává totiž pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. Kromě toho je v medu železo, které zlepšuje krvetvorbu. Nespavci pak ocení zejména vliv medu na zlepšení kvality spánku. Účinný je ale i v případě zažívacích potíží. Pomáhá při nemocích jater, žlučníku a zánětu tlustého střeva. Mezi méně známé účinky medu patří také přispívání k hojení menších popálenin a úrazů.

Přírodní antibiotikum propolis

Propolis neboli včelami zpracované pryskyřice rostlin pomáhají díky svým silně protizánětlivým účinkům na celou řadu potíží. Pro své schopnosti je propolis právem považován za přírodní antibiotikum. Nejúčinnější jsou výrobky ze surového propolisu, například propolisová tinktura. Její vnější používání působí v léčbě vyrážky, ekzému, kuřích ok, bradavic i oparů nebo paradentózy. Při vnitřním užití vám zase uleví od angíny a chřipky.

Prospěšný včelí pyl

Ne každý ví, že k léčbě mnoha problémů můžete užívat i přímo včelí pyl samotný. K dostání bývá i med o něj obohacený. Je dobré ho mít doma jako pomocníka pro posílení imunity nebo při obnově tkání po operaci, chronickém onemocnění nebo po mrtvici či infarktu. Kromě posílení obranyschopnosti vám také dodá energii při zvýšené únavě a přispívá ke snížení stresu. To ale zdaleka není všechno. Mužům může pomoci při zvětšené prostatě. Kromě toho, stejně jako med pomáhá při trávicích potížích, jako je onemocnění jater, žaludeční nebo dvanácterníkové vředy. Včelí pyl vyzkoušejte také na vysoký tlak a cholesterol. Prospívá červeným krvinkám a stavbě kostí, kvalitě zubů a nervů.

NA DALŠÍ ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ VČELÍ PRODUKTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články