Krásné valentýnské dílo přírody. Včely ve svém úlu vytvořily nádherné srdce

Krásné valentýnské dílo přírody. Včely ve svém úlu vytvořily nádherné srdce
Zdroj: Pixabay.com

O včelách ví každý z nás několik základních informací. Mezi ty však zřejmě nepatří to, že v sobě mají i umělecké vlohy a že ve svých obydlích dokážou vykouzlit přímo mistrovská díla. Světlo světa spatřila i jedna fotografie, která to dokonale potvrzuje. A navíc se skvěle hodí k blížícímu se svátku všech zamilovaných.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 12. 02. 2020 12:11

Společnost National Trust zveřejnila jednu neuvěřitelnou, ale krásnou fotografii. Včely, které opustily své obydlí na Bodiamském hradě ve Velké Británii, tam za sebou totiž zanechaly velkou parádu: uvnitř jejich úlu zůstala nádherná včelí plástev s víčky ve tvaru srdce, která určitě bude chutnat stejně tak sladce, jako i vypadá.

Úly různých tvarů i velikostí

Včelaři v tomto případě vkládali do úlu obdélníkové rámy, na něž pak včely pokládaly svůj med, který včelaři mohli snadno vyjmout a sklidit. Jinak ale včely k ukládání medu využívají tolik prostoru, kolik mají k dispozici, a proto přírodní úly mohou mít různé tvary různých velikostí.

Příkladem jsou včely cukrovky původem z Austrálie, které jsou specialistkami na vytváření velkých spirálovitých struktur úlů. V mírném podnebí může dojít i k tomu, že si některé včely vytvoří takzvanou otevřenou kolonii, kde vystaví celý úl. Ten pak může viset mimo stromy, ploty nebo převisy a tím pádem snadno získá působivé podlouhlé tvary.

Působivá umělecká díla

Dovednost těchto malých létajících architektů je lidem dobře známa už dlouhá léta. Pro pomoc k nim chodí i umělci, kteří využívají svých schopností právě díky práci se včelami v nejrůznějších oblastech - od vyšívání až po tvoření soch.

Až při procházce uvidíte na louce letět včelku, která sedá z květu na květ, zkuste se na chvilku zamyslet, jaké další krásné dílo by se svými včelími spolupracovnicemi mohla zase vytvořit. Ta nejpůsobivější umělecká díla jsou totiž často tvořena samotnou přírodou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články