Konec tajemství tichých úlů: Co dělají včely v zimě?

Včelí úly v zimě
Zdroj: Pleva.cz
Včely přes zimu čerpají energii pro svou sezónu opylováníV zimě si včely vytvoří chomáč, ve kterém si udržují teploVčelí úly v ziměPlástve s medem+ 1 fotka+ 2 fotky

Přemýšleli jste někdy nad tím, co dělají včely v zimě, když je krajina pokryta sněhem a teploty klesají pod bod mrazu? Čím si asi chudinky včelky zajišťují teplo? Mají zimní spánek jako třeba mědvědi? Kde čerpají sílu na následnou sezónu opylení?

Redaktor
Redaktor 04. 02. 2019 08:26

Zima, sníh a závěje dorazily i ke včelím úlům. Copak dělají včelky v zimě? Možná se budete divit, ale udržují se u sebe a vytvoří takzvaný včelí chomáč. Pokud je teplota velmi nízká, „vytápějí" pouze tento chomáč.

Jinak jsou samozřejmě i mezi plásty, ale pravidelně se střídají, chvilku jsou v teple uprostřed a chvilku jsou dál od středu, jinak by hrozilo zkřehnutí krajních včel. Matka je dle očekávání vždy uprostřed chomáče.

I když je venkovní teplota hluboko pod bodem mrazu, teplota v chomáči je okolo 26°C. A jak si včelky teplo vyrábí? Jednoduše, velmi rychle kmitají svaly na hrudi, čímž se sice rychle unaví, tak se mezi sebou střídají, ale účinek je skvělý a ony si tak mohou celou zimu hovět pěkně v teple.

To je samozřejmě ideální, protože tak čerpají sílu na nadcházející jaro, kdy všechno začne kvést a jejich hlavní náplň práce - opylovat - přijde zase na řadu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články