Zabydlely se u vás vosy a líbí se jim u vás tak moc, že si rovnou postavily hnízdo? Tak hurá do boje

Vosy umí znepříjemnit život
Zdroj: Pixabay.com

Vosí hnízdo v domě je nejenom nepříjemné, ale může být také nebezpečné. Zvláště máte-li doma děti nebo někoho, kdo je na vosí žihadlo alergický. Kromě strachu z pobodání se také musíte vystavovat neustálému hučení a bzučení vosích křídel. Je tedy na čase tyto okupanty z domu vyprovodit.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 24. 04. 2018 09:41

Jak zjistit, že mám alergii na vosí žihadlo?

Předtím, než se rozhodnete s vosím hnízdem zatočit, raději zajděte na alergologii a zjistěte, jestli nejste na vosí bodnutí alergičtí. Jestli ano, přenechte práci raději profesionálům, kteří hnízdo odstraní za vás. Kontaktovat můžete například i hasiče.

Kdy zavolat deratizátora

Když je hnízdo na špatně přístupném místě. Uvnitř zdi nebo pod betonovou deskou, nebo jsou-li vosy až moc agresivní. Zvednutím telefonu rozhodně nic nezkazíte. Pozor! Když zjistíte, že hnízdo nepatří vosám, ale včelám, nikdy ho neničte. Populace včel medonosných je ve velkém úpadku a bez včel by de facto neexistoval život na zemi. Včely jsou chráněny zákonem. Raději zavolejte nějakému včelaři. Rád si hnízdo vezme. I za poplatek.

Jak na to:

Chraňte se. Oblékněte si dlouhé kalhoty, holinky, teplou mikinu s kapucí a rukavice.Také byste si měli kolem dolní poloviny obličeje omotat šálu a vzít si ochranné nebo lyžařské brýle. Pokud používáte pesticidní sprej, ujistěte se, že oblečení je staré, protože se zbytky spreje mohou dostat na látku. Oblečení byste měli hned potom vyprat nebo vyhodit.

Nestoupejte na žebřík

Jestliže je hnízdo vysoko, na žebřík nikdy nestoupejte. Pokud stojíte na žebříku a roj vos kolem vás proletí, když je v hnízdě vyrušíte, velmi pravděpodobně spadnete a vážně se zraníte.

Sami byste se měli pokoušet o odstranění vosího hnízda pouze v případě, že je snadno dosažitelné. Raději zavolejte odborníky.

Postřiky vodou a lapače

Lze je zakoupit v drogériích a při jejich používání dejte pozor, aby okolo nebyly děti. Jestliže je hnízdo v zemi, spolehlivě ho zlikvidujete vařící vodou. Vosy, které jsou ubytované ve stromech, vypudíte speciálními lapači. Ať už koupenými, či doma vyrobenými. Stačí ke vchodu do hnízda umístit PET lahev částečně naplněnou sladkou šťávou nebo pivem, vosy do ní vletí a ven už se nedostanou. Použití sprejového insekticidu s sebou nese větší riziko, neboť je třeba strávit v blízkosti hnízda delší dobu, než se podaří zlikvidovat dostatečné množství vos. Oproti tomu prášek působí dlouhodobě a lze ho pouze nanést okolo vchodu do hnízda. Při manipulaci je třeba opatrnosti. Jde totiž o velmi jedovaté látky

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články