Nečekaný objev egyptologů. Svítili si snad staří Egypťané v pyramidách žárovkami?

Opravdu si ve starém Egyptě lidé uměli svítit žárovkou?
Zdroj: zdroj: pixabay
Egypt nás nikdy nepřestane fascinovatTajemný hieroglyf, který mate stále vědce mateKdyž se totiž reliéf zkusí zrekonstruovat tak jde o regulérní žárovkuBůh Thovt naučil lidi nejenom číst, psát a počítat, ale přinesl jim také jakési světlo+ 1 fotka+ 2 fotky

Dodnes jsme si mysleli, že žárovka a elektřina jsou vynálezem dnešní doby. Možná však budeme muset přepsat dějiny, protože to vypadá, že žárovku a elektřinu už znali staří Egypťané. Připadá vám to jako sci-fi? Nám také, ale důkazy mluví jasně.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 31. 05. 2019 11:00

Mnoho věcí, které dosud vědci v Egyptě nalezli, zůstává dodnes záhadou. Egyptská civilizace byla na svou dobu opravdu neuvěřitelně pokroková a jak se zdá, možná i pokrokovější, než jsme si dosud mysleli. Dodnes se totiž vědci přou, čím si staří stavitelé pyramid uvnitř svítili. Pyramidy (především Cheopsova pyramida) jsou totiž uvnitř nádherně vymalovány hieroglyfy, které potmě nakreslit jednoduše nejdou. Louče jsou vyloučeny. Na zdech chybějí úchyty, do kterých by se louče daly a nikde ani nejsou stopy černého kouře, které by z loučí logicky vznikly. Vyloučena jsou také zrcadla. Nový pokus, který vědci se zrcadly prováděli, ukázal, že světlo, které by zrcadla do pyramid přinesla, by bylo velice slabé a k osvětlení by rozhodně nestačilo.

Záhadný hieroglyf v Hathořině chrámu

Velkou pozornost vědců získal záhadný hieroglyf, který byl nalezen v chrámu bohyně Hathor v Dendeře. Podobné fresky se objevují i v pohřebních komorách faraonů a v Údolí králů. Je na něm zobrazena opravdu záhadná věc, která velice připomíná dnešní žárovku. Dokonce je někde vyobrazen i akumulátor.

Tajemný bůh Thovt

Egyptský bůh Thovt je zobrazován jako muž s hlavou ibise. Občas se uměl převtělit i do podoby paviána. Byl to génius. Sestoupil z nebes a naučil lidi matematice, astronomii, písmu a prý jim dokonce přinesl ,,světlo“. Má nám snad tato báje něco napovědět?

Egyptologové si nevědí rady

Dlouho egyptologové myšlenku žárovky zavrhovali a reliéf prezentovali jako obyčejný náboženský symbol. Když se tento hieroglyf objevil i na starých papyrech a v textech, které neměly žádný náboženský podtext, museli vědci své tvrzení přehodnotit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články