Záhadná Mona Lisa. Slavný obraz je obestřen spoustou záhad a tajemna. Co skrývá?

Skrývá Mona Lisa velké tajemství, nebo je veškeré tajemno jen velkou nafouklou bublinou?
Zdroj: zdroj: pixabay
Slavná Mona lisaDodnes je k vidění v pařížském LouveruObraz chrání neprůstřelné sklo. Je velice dobře střeženaDenně ji navšítí několik tisíc návštěvníků+ 1 fotka+ 2 fotky

Na světě neexistuje slavnějšího a cennějšího obrazu než je právě da Vinciho Mona Lisa. Dodnes je zkoumána předními odborníky na umění a vědci, kteří pokaždé přijdou s novou záhadou. Opravdu do tohoto obrazu schoval geniální Leonardo zašifrované poselství, nebo se jedná o prostý a obyčejný obraz, ze kterého se jen stala senzace?

Redaktor
Redaktor 04. 04. 2018 16:11

Portrét

Jedná se o obraz mladé ženy, namalovaný na počátku 16. století. Jde o malbu olejem na dřevo topolu. Da Vinciho předlohou se pravděpodobně stala Lisa del Giocondo, která byla ženou jednoho kupce z Florencie. Kdo stál ve skutečnosti Leonardovi modelem je dodnes tak trochu záhadou. Obraz nepřestává fascinovat odborníky na umění. Mona Lisa má totiž velice zvláštní a tajuplný úsměv. Takto se dřív lidé na obrazy nemalovali. Zvláštní je také pozadí, které je vyobrazeno za ní. Pravá a levá část krajiny jsou každá odjinud a v reálu by se nikdy nemohly spojit dohromady. To ale nejsou jediné záhady tohoto obrazu.

Da Vinci ji mnohokrát přemaloval

Obraz na sobě nese známky neustálých oprav a přemalovávání. Dnešní technologie umí nakouknout pod velké množství barevných vrstev, a tak se ukázalo, že Leonardo možná původně zamýšlel nakreslit muže. Původní postava, kterou se snažil zvěčnit, měla vousy, které potom přemaloval. Maloval snad Leonardo sám sebe?

Písmena a číslice v očích

V roce 2011 přišli francouzští vědci s neuvěřitelným objevem. V pravém oku Mony Lisy totiž bylo nalezeno a rozklíčováno písmeno S a v levém písmeno L. Pod mostem, který je namalovaný v pozadí této záhadné postavy, vědci nalezli číslo 72. Co tím chtěl Leonardo říci?

Proč ten zvláštní úsměv?

Jane Jonesová, oční specialistka z Washingtonské kliniky Bellevue, vysvětluje rozdílné vnímání světla dopadající na různé zóny oční sítnice. Prchavost úsměvu spočívá v použití nízkofrekvenčních barev, takže je nejlépe zřetelný periferním viděním. Úsměv se objeví pouze tehdy, díváme-li se Moně Lise do očí nebo na kterékoliv místo na tváři. Jakmile ale pozorujete jen její ústa, úsměv povadá.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články