Chystáte se dát své dítě na balet? Víte, kdy začít a od kolika let? A co všechno toto umění obnáší?

Balet je nádherný, ale v jeho pozadí se skrývá neuvěřitelný dril a dřina
Zdroj: zdroj: pixabay

Balet je nádherné umění, které je tak moc fyzicky náročné, že se může rovnat s tréninkem vrcholových sportovců. Balet se vyskytuje ve všech formách tance, a když se vaše dítě rozhodne tančit, základy baletu si bude muset osvojit stejně. Rozpoznali jste ve vaší holčičce baletní sklony a přemýšlíte o tom, že jí nastartujete kariéru velké baletky?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 26. 03. 2018 09:24

O čem je balet? Toto nádherné umění se dá pojmenovat ve třech slovech - je to především disciplína, bolest a velká dřina. 

Od kolika let se děti učí balet?

Ideální věk, kdy se začíná s baletem, jsou zhruba čtyři roky. Je velice důležité najít správného a zkušeného lektora baletu, jinak může vašemu dítěti opravdu hodně ublížit. V této fázi učení balet ještě ani jako balet nevypadá. Takto malé dítko nemůže nastoupit na trénink profibaletu. Jestli baletní škola, kterou vaše dítě navštěvuje, nutí čtyřleté děti stoupat si na špičky, okamžitě ji opusťte. Ve čtyřech letech není dětské tělíčko ani z poloviny připraveno na baletní piškoty, natož aby cupitalo na špičkách.

Baletní přípravka Národního divadla

Začíná se od šesti let věku, a zde se už opravdu začíná baletit. ,,Přežije" jen hrstka uchazeček. Balet bolí. Hlavně v začátcích, je to dřina a děti k tomu nemohou mít pouze talent, ale i fyzické dispozice. Většina rodičů se urazí, ale když jim lektorka řekne, že je jejich dítko trochu tělnaté, tak opravdu ví, proč to říká. Buď zhubne, nebo ať na balet zapomene. Malá baletka musí být ohebná a hybnost v kloubech a kyčlích se vydřít nedá. To je bohužel vrozené.

Balet jako práce

Jestli se v baletu vaše dítě opravdu najde, může nastoupit na taneční konzervatoř, kde balet vystuduje, a začít baletní kariéru, která je velice nejístá a krátká. Do důchodu odchází baletky ve třiceti letech a na nohách si nesou plno odřenin a boláků. 

Nikdy děti nenuťte

Když se vaše dítě v baletu trápí, nenuťte je dále do této náročné disciplíny. V baletu vydrží opravdu jen malé procento dětí. Zkuste něco jiného, v čem by se vaše dcera ráda našla.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články