Trpíte závislostí na čokoládě? Víme, jak se jí zbavit v pěti krocích

Čokoláda se dá brát i jako droga
Zdroj: zdroj: pixabay
čokoláda je sice skvělá na nervy, ale jinak ničím prospěšnáNa cukru se dá vypěstovat závislost raz dvačokoládu naše tělo vlastně vůbec nepotřebuječokoládu naše tělo vlastně vůbec nepotřebuje+ 1 fotka+ 2 fotky

Někomu to možná může připadat zvláštní, ale na čokoládě si můžete vybudovat stejnou závislost, jako například na alkoholu a cigaretách. A i odvykání se může rovnat velkému absťáku, jaký zažívá člověk závislý na nikotinu. Jak se tedy této neřesti úspěšně zbavit?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 25. 03. 2018 16:45

Potřebuje naše tělo čokoládu? Vlastně ani ne.Čokoláda je prý skvělá na nervy, ale jinak tělu v ničem neprospívá. Cukr, kterého je v čokoládě dost, je spíše škůdce a právě na cukru vzniká největší závislost. Jestli si dáváte čokoládu na uklidnění a později si bez ní život ani neumíte představit, budete pravděpodobně již probíhající závisláci. K čokoládové závislosti mají mnohem blíže ženy než muži. Ženy vyhledávají čokoládu ve chvíli, kdy jim klesne hladina neurohormonů v mozku. Hladina těchto chemikálií kolísá v závislosti na hladině ženských hormonů – estrogenu a progesteronu.

Není droga jako droga

Spousta lidí si pod pojmem drogy představí typické drogy, jako je heroin, kokain, pervitin apod. Je to ale velký omyl, protože droga je cokoliv, na čem si vytvoříme závislost. Může to být například čaj, televize, počítač, hrací automaty a také čokoláda. Zatím není prokázáno, že by závislost na čokoládě byla tak velká, že by se s ní musel jít čokoholik léčit. Abstinenční příznaky ale opravdu už známy jsou.

Jak na to?

- Zkuste odolávat. Jakmile na čokoládu dostanete chuť, nepustťe se do ní okamžitě. Zkuste počkat 15 minut a v této mučivé přestávce vypijte sklenici vody. Touha může přejít.

- Jestli chcete čokoládu pouze omezit, zkuste si ji vychutnávat. Ukousněte si jednu kostičku a pomalu nechte rozpustit v ústech. Vychutnávejte si toto sladké pohlazení a dlouho jej žvýkejte. Stačí 15 gramů čokolády a váš chtíč bude nasycen.

- Chuť na čokoládu také může značit hlad. Místo sladké čokolády se tedy najezte normálního jídla. Chuť by měla přejít.

- Jestli vaše tělo vyloženě touží po sladkém, sáhněte po nějakém sladkém ovoci, například po jahodách. 

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články