Seznamte se, toto je nejkrásnější a nejzáhadnější žena starověku

Nefertiti nepřestává Egyptology uchvacovat dodnes
Byla nejkrásnější ženou středověku. Měla až nezvykle jemné rysy. Kde jaká dnešní žena by ji mohla závidětjejí sošky a přívěsky jsou k dostání pro turisty v celém EgyptěByla příbuzná i se slavných Tutanchámonem. Jeho otec byl Nefertitin manžel a nevlastní synOkouzlila i Adolfa Hitlera+ 1 fotka+ 2 fotky

Když byla před sto lety objevena busta záhadné faraonky, svojí krásou oslnila všechny vědce a historiky světa. Její socha je spolu se Sfingou nejslavnější egyptskou sochou a tajemná královna je obestřena tajemstvím dodnes. Kdo byla a kam se vytratila? Proč zmizela z egyptských dějin?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 16. 03. 2018 16:29

Egyptská královna Nefertiti dokazuje krásu dokonce svým jménem. Nefertiti v překladu znamená Nádherná žena přichází. Její bustu před sto lety nalezl tým německých egyptologů v roce 1912. Dodnes se nenašlo její tělo a o jejím životě máme informací pramálo.

Co víme?

Narodila se v 15. století před naším letopočtem v Mittani. V patnácti letech se provdala za stárnoucího faraona Amenothepa III. a po jeho smrti se stala spoluvládyní svého nevlastního syna Amenothepa IV. Časem se ji narodilo šest dcer, ale jen málo se jich dožilo dospělosti. Údajně se měla dožití (na tu dobu) velmi vysokého věku.  V době její smrti jí bylo asi 37 let. Místo posledního odpočinku je ale pro egyptology dodnes záhadou. Jedno tvrzení říká, že zemřela na mor, podle jiné verze upadla u faraona v nemilost a ten ji vyhostil.

Zmizela i z Historie a z reliéfů

Po její smrti na ní Faraon velmi vzpomínal (což vyvrací teorii o zapuzení). Když ale zemřel i on, byly veškeré jeho sochy a vyobrazení spolu s Nefertiti zničeny. Jako kdyby další králové chtěli, aby ty dva vymazali z historie. Pravděpodobně to bylo velkou náboženskou reformou, kterou Amenothep IV. V Egyptě zavedl. Chtěl, aby se v Egyptě uctíval je jeden bůh Aton.

Velká láska

Zajímavé je také její svazek a vztah k faraonu Amenothepovi IV. Prý se velmi milovali. Na stěnách chrámů jsou zobrazeni, jak se líbají a objímají. Velký faraon ji dokonce složil i milostnou báseň.

Proč není její busta dokončená?

To se také neví. Nefertiti nemá dokončené pravé oko a na některých místech ani není domalována. Proč nebyla dokončena už bude asi navždy záhadou.

Německo a Egypt se kvůli ní hádají

Originál krásné Nefertiti je vystaven v německém muzeu v Berlíně. Egypt ale tento slavný poklad chce vrátit zpět. Egyptská vláda tvrdí, že socha byla z Egypta do Německa vyvezena nelegálně. Německo ale krásku odmítá vydat. Dochované dokumenty ale jasně říkají, že busta byla do Německa opravdu dovezena nelegálně. Když o ní Egypt požádal poprvé, zuřila druhá světová válka a Nefertiti si vzal Adolf Hitler, který její vydání zamítl. Hitler se, dle svědků, do královny doslova zamiloval. Prá na ní vydržel zírat i několik hodin a obdivoval její velice jemné arijské rysy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články