Ženy, které psaly historii. Seznamte se. Toto jsou největší velikánky světa

Nejvtěší ženy historie. Komu vzdáváme hold i dnes?
Zdroj: zdroj: pixabay
Žen, které ůsaly historii je mnohem více. Například Marie Terezie, matka Tereza, princezna DIana aj.Johanka z Arku se stala patronkou francieKleopatra je slavná i tisíce let po své smrtiZnačka Coco Chanel je slavná dodnes. Po celém světě+ 1 fotka+ 2 fotky

Muži toho v lidské historii dokázali opravdu hodně. Ženy byly vždy brány jako ty podřadné, které mají své místo u plotny a u svých dětí. Ženy byly historií utiskovány po tisíce let. Přes to všechno se ale našlo pár opravdu velikých žen, kterým se podařilo přepsat historii a zajeté pořádky a my si tak jejich jména a činy budeme navždy pamatovat.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 20. 03. 2018 15:19

1. místo - Marie Curie-Skłodowská

Slavná polská vědkyně prorazila v oboru a v době, kdy to bylo prakticky nemožné. Ženy měly zakázáno studovat na vysokých školách vědu a už vůbec nesměly volit a ani učit. Marie se tak stala první ženou, která na vysoké škole studovala vědu a také první ženskou profesorkou fyziky na univerzitě v Sorbonně. Dostala Nobelovu cenu za objevení radia

2. místo - Johanka z Arku

Tato pozoruhodná mladá žena se narodila v raném středověku, kdy zuřila válka mez Anglií a Francií. Pro Francii to vypadalo velice bledě. Každou bitvu s Angličany prohráli a nadějí na vítězství moc nebylo. Ve vesničce Dormémy začala čtrnáctiletá Jana slýchat hlasy, které ji nabádaly, aby spasila Francii, stanula v čele francouzských vojáků a vedla je do boje. A tak se opravdu stalo. Pod jejím vedením začala Francie zázračně vyhrávat. V devatenácti ji zajali Angličané a nechali upálit na hranci. Před rozsudkem byla souzena. Soudní proces je tak dobře zdokumentovaný, že si dnes můžeme s velkou přesností přečíst Janiny výpovědi i obhajobu. Církev ji nakonec rehabilitovala a ve 20. letech byla prohlášena za svatou.

3. místo - Kleopatra

Kleopatra byla poslední vládkyní Egypta a její příběh nás dodnes nepřestává uchvacovat. Zamotala hlavu dvoum velkým mužům té doby a o jejím životě psal dokonce i sám Shakespeare. S její smrtí ztratil Egypt svobodu a věhlas a na dlouhé roky se stal pouhou římskou provincií.

4. místo - Coco Chanel

Říká se o ní, že byla jednou z nejtalentovanějších návrhářek světa. Ženy osvobodila od těžkých sukní a korzetů a učinila tak revoluci v oblékání. Udala módní trend a směr 20. let. Zkrátila sukně a vymyslela typické dámské kostýmky. Na svět také přivedla slavnou vůni Chanel No. 5, kterou milovala i Marilyn Monroe. Dodnes je vzorem všem módním návrhářům.

5. místo - J. K. Rowlingová

Autorka, kterou proslavily romány o Harrym Potterovi. Dokázala něco, co se nepovedlo žádnému autorovi před ní a jak je vidno, dlouho tomu nebude ani po ní. Naučila totiž celou jednu generaci dětí číst a milovat knihy. Rowlingová rozhodně neměla dobrý začátek. Zůstala s dcerou sama a na podpoře. První díl Harryho Pottera jí nakladatelství nechtělo vydat a když už tedy svolilo, vydalo ho v malém množství. Podle jejich slov se totiž beletrie pro děti moc neprodává. Opak byl ale pravdou: miliony děti odtrhly své oči od televizních obrazovek a začaly číst.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články