Nevěstince v nacistických koncentračních táborech. Hrůza, o které se léta nemluvilo

Nevěstince v nacistických koncentračních táborech. Hrůza, o které se léta nemluvilo
Zdroj: Pixabay.com
Nacistické koncentrační tábory byl děsivý instrument k zabíjení lidí po statisících. Uvnitř těchto zrůdných kolosů se však nacházelo ještě jakési "peklo v pekle" - nevěstince, ve kterých mužům sloužily samy zajatkyně.Hrůzný život, pokud se tomu, co ženy v koncentračních táborech zažívaly, dá život vůbec říkat, dokumentuje i tento snímek z expozici v koncentračním táboře Osvětim/Auschwitz.Budovy, které sloužily k nucené prostituci, vznikly podle plánu šéfa SS Heinricha Himmlera v deseti koncentračních táborech.Denní řád v nevěstincích byl děsivý. Každý večer dvě hodiny a celé nedělní odpoledne musely být ženy k dispozici.+ 7 fotek+ 8 fotek

O utrpení, které vězni museli zažívat v nacistických koncentračních táborech, je toho dnes známo již hodně. Méně se toho však ví o tom, že nacisté nutili vězeňkyně k prostituci a v táborech dokonce vzniklo i několik nevěstinců. Je důležité i o této hrůze nadále informovat. V ženách, které k tomu byly nuceny, zůstalo navždy plno bolesti...

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 20. 03. 2018 13:03

Před pěti lety se v Berlíně otevřela putovní výstava, která připomíná zapomenutou kapitolu spojenou s holocaustem. Po více než osmdesáti letech totiž ženy prolomily mlčení a stud a promluvily o prostituci, ke které byly v táborech nuceny. Z jejich výpovědí až mrazí.

Nevěstince v táborech smrti

S plánem zřídit nevěstince v táborech smrti přišel šéf SS Heinrich Himmler. Nechal tyto budovy postavit celkem v deseti koncentračních táborech, a protože nacisté byli velmi pořádní a důslední v dokumentaci a v papírování, můžeme se opravdu velice detailně dozvědět, co všechno se tehdy dělo.

Denní řád v nacistických nevěstincích

Každý večer dvě hodiny a celé nedělní odpoledne musely být ženy k dispozici. Do nevěstince chodili mužští vězni, kteří dobře pracovali a "povyražení" dostávali jako odměnu za dobře odvedenou práci. Himmler tím chtěl pozvednout pracovní morálku.

Povolení k návštěvě vydávali dozorci a dozorkyně. Každý vězeň měl na návštěvu vyhrazeno maximálně patnáct minut. Realita byla taková, že jen velmi malé procento mužů bylo schopno nějakého výkonu. Ostatní vězni byli ve velmi špatném psychickém i fyzickém zdravotním stavu a sex byl to poslední, na co mysleli. Povolena byla jen poloha na misionáře, po styku se žena vždy omyla vodou z kýblu a čekala na dalšího zákazníka.

Jak nacisté verbovali ženy?

Byly dvě možnosti. Buď ženu prostě vybrali, nebo se jim zoufalá vězeňkyně přihlásila sama s vidinou vyššího přídělu jídla a naděje, že s menší pravděpodobností skončí v plynové komoře. Mnohé ženy tímto způsobem koncentrační tábor skutečně přežily.

Absolutní tabu po válce

Po konci války bylo toto téma absolutním tabu. Ženy se styděly a bály o hrůzných zkušenostech mluvit. To se ale v posledních letech mění a informace o ženách, které byly nuceny se v koncentračních táborech prodávat za jídlo a naději na přežití, se dostávají na světlo.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články