10 hrůzných faktů o továrně na smrt v Osvětimi, kde bylo zavražděno přes 1,3 milionu lidí

Židovské děti určené k lékařským pokusům.
Zdroj: Auschwitz.org
Vstupní brána do tábora Auschwitz I. s nápisem Arbeit macht frei.Lidé, kteří sem vcházeli, ani netušili, kam jdou.Mengele rád mučil hlavně děti.Židovské děti určené k lékařským pokusům.+ 10 fotek+ 11 fotek

Právě dnes uplyne 79 let od chvíle, kdy byl na základě příkazu Heinricha Himmlera v bývalých kasárnách v polském městě Osvětim založen původní tábor Auschwitz I. V německém nacistickém koncentračním a vyhlazovacím táboře za pět let jeho existence našlo smrt neuvěřitelně velké množství lidí, z nichž šlo z 90 % o Židy prakticky ze všech evropských států. Co dalšího jste o tomhle hrůzném místě nevěděli?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 27. 04. 2019 10:00
  • Doktor Josef Mengele, který prováděl morbidní a sadistické experimenty, osobně poslal přes 400 000 vězňů do plynové komory. Často byl také označován jako Todesengel (Anděl smrti). Osvětimský vězeň Alex Dekel o něm řekl: „Nikdy jsem nepřijal fakt, že sám Mengele věřil, že dělal skutečný výzkum. Ne proto, jak nedbale svůj výzkum prováděl. On si jen vychutnával moc. Mengele provozoval jatka. Větší operace byly prováděny bez umrtvení. Jednou jsem byl svědkem operace žaludku, Mengele odstraňoval kusy žaludku bez umrtvení. Jindy to bylo srdce, které bylo odstraněno, opět bez umrtvení. Bylo to strašné. Mengele byl doktor, který se zbláznil kvůli moci, kterou dostal. Nikdo se ho nikdy nezeptal, proč tento pacient zemřel? A proč tento? On nemocné nepočítal. Tvrdil, že dělá to, co dělá, ve jménu vědy, ale byla to šílenost na jeho straně.“
  • Jeden z vězněných mužů vydržel transplantaci ledviny bez anestezie od doktora Mengeleho a přežil dokonce i Osvětim, protože byl 201. osobou v pořadí osob, které byly poslány do plynové komory, tato komora však byla určena pouze pro 200 osob.
  • Polská porodní asistentka Stanislawa Leszczynská se jako jedna z mála dokázala postavit samotnému Mengelemu. Svojí statečností tak zachránila stovky životů. Novorozeňata žen z Auschwitzu se totiž topila v sudu s vodou, což ona odmítla dělat. Později dokonce začala novorozence tajně a nenápadně tetovat tak, aby si toho nacisté nevšimli, ale matky měly naději své děti po válce znovu najít.
  • V Osvětimi byl vězněm také židovský boxer jménem Salamo Arouch. Byl přinucen bojovat s ostatními vězni, aby se zaměstnanci pobavili. Ti, které porazil, byli posláni do plynové komory nebo byli zastřeleni. Arouch vyhrál 200 zápasů, přežil více než 2 roky a byl propuštěn na svobodu, když byl na konci války tábor osvobozen.
  • Velitel tábora Rudolf Höss při norimberském procesu uvedl, že v Auschwitzu zemřely dokonce více než tři miliony lidí. Většina obětí byla zavražděna v plynových komorách areálu Auschwitz II plynem Cyklon B, smrt ostatních byla způsobena systematickým hladověním, nucenými pracemi, absencí zdravotní péče, individuálními popravami a pseudolékařskými experimenty.
  • Stejná společnost, která dodávala vražedný Cyklon B do Osvětimi, také vytvořila antigrafitovou vrstvu pro památník holocaustu v Berlíně.
  • Společnost IG Farben, jejíž součástí byla i firma Bayern Pharmaceutials, známá produkcí aspirinu, se aktivně podílela na pokusech, které byly uskutečňovány na vězních v koncentračních táborech. Kupovala si vězně z Osvětimi za účelem lékařských testů. Za usmrcenou osobu platila 200 říšských marek samotnému Mengelemu.
  • Polský římskokatolický kněz Maximilian Kolbe, který za druhé světové války v klášteře Niepokalanów zřídil tajné úkryty pro uprchlíky před nacismem, kterými prošlo postupně asi 2-3 tisíce lidí, byl roce 1941 zatčen a poslán do koncentračního tábora. Skončil právě v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau (Auschwitz I), kde zemřel, když nabídl svůj život výměnou za život otce rodiny, jednoho z deseti vězňů, kteří byli odsouzeni k smrti hladem za to, že z tábora předtím jeden vězeň utekl. Tento muž, pan Gajowicziczek, zemřel v roce 1995 ve věku 93 let. Dne 10. října 1982 Jan Pavel II. prohlásil Kolbeho za svatého.
  • Aby se zachránila před transportem do Osvětimi poté, co byl do koncentračního tábora poslán její manžel a rodiče, stala se židovka Stella Kübler tzv. Greiferin, jinými slovy udavačkou, která pracovala pro gestapo. Udala 600 až 3000 lidí, kteří skrývali Židy před gestapem. Po válce byla zatčena a deset let vězněná v ruském sektoru. V roce 1994 spáchala sebevraždu, vyskočila z okna.
  • Dědeček George Bushe a pozdější americký senátor Prescott Bush byl ředitelem a akcionářem společností, které profitovaly z jejich zapojení do finanční podpory nacistického Německa. Rodina byla později žalována přeživšími z Osvětimi.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články