Lída Baarová. Češka, která okouzlila dokonce i Hitlera

Lída Baarová byla krásná žena
Mohla dobýt i Hollywood. Na poslední chvíli ho ale odřekla.Lída Baarová ve stáříFilmová rodiče z nového životopisného filmu Lída BaarováScéna z filmu Lída Baarová+ 1 fotka+ 2 fotky

Lída Baarová se do dějin českého filmu nezapsala jen svou krásou a hereckým talentem, ale stala se ženou, do které se bláznivě zamilovala pravá ruka Hitlera, Joseph Goebbels. Velice prý zaujala i samotného Hitlera. Jaký byl její velice zvláštní životní příběh? A jaká byla ona? Velká nacistka, nebo jen naivní holka?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 16. 03. 2018 13:53

Ludmila Babková, jak znělo její rodné jméno, se narodila 7. září 1914 v Praze. Její otec byl úředník, který pracoval na pražském magistrátě. Její matka byla neúspěšná operní pěvkyně. Měla ještě mladší sestru Zorku, která byla také herečka. Matka ji vždy podporovala v její herecké kariéře. Přes Lídu si plnila své neúspěšné sny o slávě a uznání. Sestra Zorka byla přehlížena, protože nebyla tak úspěšná.

Začátky u filmu

Filmaři si mladinké Lídy všimli pro její krásu relativně rychle. Stala se vyhledávanou představitelkou sličných a nevinných slečen.

Setkání se Goebbelsem

Ve 30. letech byla Baarová pozvaná do Německa, kde natáčela film a setkala se s Goebbelsem. Po Německu se okamžitě rozjela velká šuškanda, ve které se říkalo, že ona a Goebbels mají poměr. Baarová to ale odmítala. Realita byla někde jinde. Kulhavý Goebbels byl z Baarové tak moc vedle, že se kvůli ní chtěl dokonce rozvést se svou manželkou Magdou, se kterou měl šest dětí. Magda byla zarytou podporovatelkou Hitlera a velká a věrná nacistka. Sama za Baarovou přišla a nabídla ji, aby se o jejího manžela spolu dělili. To Baarová odmítla. Když nepomohla Magda, vložil se do toho sám velký vůdce, ke kterému šla Magda žalovat.

Hitler byl vytočený do běla

 Hitler si Goebbelse pozval na kobereček a podle svědků na něj více jak dvacet minut ječel a nadával mu. Dokonce ho přinutil, aby se se svou početnou rodinnou vyfotil. Fotka vyšla druhý den v tisku. Měla ukazovat, že klepy ohledně milostné aférky – Baarová x Goebbels, jsou lež a Goebbelsovic rodinka si žije šťastně a spokojeně. Nešťastný Goebbels potom volal Baarové, aby s ní ukončil vztah. Prý do telefonu plakal. To bylo naposledy, co ti dva spolu mluvili.

Trest za velkou lásku

Od té doby byla Baarová na černé listině nacistů. Byla vyhoštěna z Německa a nesměla hrát v německých filmech. O to větší problém pro ni nastal po skončení války. Čechy byla za své nacistické kontakty považována za kolaborantku a hrozil ji dokonce trest smrti. Naštěstí byla uznána za nevinnou a na štědrý den v roce 1946 byla propuštěna na svobodu.

Velká nacistka, nebo naivka?

Podle výpovědi kolegů se Baarová o politiku nikdy nezajímala. Byla prý velice naivní a pro velkou roli byla udělat téměř cokoliv. Když se ji zeptali, proč ji není divné, že z Barrandova zmizeli všichni židovští herci a umělci, odpověděla, že se o to moc nezajímá. Myslela si, že odjeli do USA.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články