Film Z Paříže do Paříže: Příběh dvou bratrů utíkajících před nacisty, s Markem Vašutem v jedné z rolí

Z Paříže do Paříže je francouzsko-kanadský hraný film z roku 2017 podle stejnojmenného autobiografického románu Josepha Joffa. Film zachycuje osudy pařížské židovské rodiny během druhé světové války.
Zdroj: TV Prima
Z Paříže do Paříže je francouzsko-kanadský hraný film z roku 2017 podle stejnojmenného autobiografického románu Josepha Joffa. Film zachycuje osudy pařížské židovské rodiny během druhé světové války. Natáčení probíhalo i v České republice. Konkrétně v Karlových Varech a Žatci.Ve filmu můžeme vidět i známého francouzského herce Christian Claviera.Menší roli si zahrál i Marek Vašut.Josepha si zahrál Dorian Le Clech...+ 5 fotek+ 6 fotek

Někomu je přáno prožít klidné dětství, a někomu zase ne. Své by o tom mohli vyprávět bratři Maurice a Joseph. Jsou to úplně normální a veselí kluci, jenže když jim jejich matka přišije na kabáty žluté hvězdy, stanou se z nich rázem vyvrhelové. Dokáží se dostat do bezpečí, kde by mohli začít znovu žít beze strachu z toho, co se jim stane?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 02. 2020 15:00

Film Z Paříže do Paříže vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy Josepha Joffa z roku 1973. Román byl poprvé zfilmován o dva roky později. Příběh je velmi dojemný a zároveň plný napětí. Nic není přikrášleno, vše je popsáno tak, jak se to ve skutečnosti stalo. Na osud francouzské židovské rodiny se můžete podívat 5. 2. 2020 na Prima Max ve 20:00.

Stačí našít žlutou hvězdu a vše je jinak

Představte si, že si užíváte bezstarostné dětství, když se v zemi, ve které žijete, změní politická situace a jen proto, že jste jiní anebo vyznáváte náboženství, které se zrovna ocitlo na černé listině, musíte být označeni tak, aby to všichni ostatní na vás hned poznali. Nezbývá vám tak nic jiného než se raději odstěhovat, protože tam, kde jste se doposud cítili doma, již není bezpečno.

S touto situací se musí vypořádat i dva bratři Maurice a Joseph. Poté, co musí nosit na oblečení žluté hvězdy, které o nich prozrazují, že jsou židovského původu, nezbude jim nic jiného nežli se přesunout do jižní části Francie, kam se ještě nacistický aparát nedostal. Jak to ale provést, aby si toho nikdo nevšiml a neudal je?

Nebezpečná cesta plná dobrodružství

Otec kluků rozhodne, že jako první odejdou právě oni dva. Jelikož je jejich odchod velmi rychlý, vezmou si na cestu jen něco málo peněz a trochu jídla. Cestují bez dokladů, takže si musí dávat pozor obzvlášť při jízdě nočním vlakem, na německé hlídky a přechod přes demarkační čáru a vysoké hřebeny hor.

Režie filmu se ujal Christian Duguay. "Hlavním impulzem pro natočení tohoto filmu byl silný příběh o dvou houževnatých klucích. Svět okolo nich se stává velmi krutým, oni si ale přesto dokáží v sobě uchovat svou dětskou nevinnost a optimismus. Jejich putování za lepšími zítřky je svým způsobem univerzální. Můžete je totiž pozorovat i na dnešních uprchlících," řekl režisér.

Natáčení v Česku a Marek Vašut

Na vzniku filmu se svým způsobem podílela i Česká republika. Určité scény se totiž natáčely v Karlových Varech a Žatci, kde se hlavně točilo na náměstí Petra Chelčického. Odehrávaly se tam oslavy konce války. Prostory se samozřejmě musely upravit tak, aby vypadaly jako ve Francii čtyřicátých let.

A své si tam odehrál i známý český herec Marek Vašut, který ve filmu vystupoval jako hoteliér. Není to ale jeho první role ve francouzském filmu. V roce 2016 jsme jej mohli vidět v pokračování slavné komedie Návštěvníci, kde si zahrál s takovými hvězdami jako je Jean Reno a Christian Clavier. Snímek se totiž opět natáčel i u nás.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI Z FILMU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články