Nacista, který konal dobro. John Rabe zachránil 300 tisíc lidí před masakrem

Nacista, který konal dobro. John Rabe zachránil 300 tisíc lidí před masakrem
Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, DrSivle
John Rabe (23. listopadu 1882 až 5. ledna 1950) byl německý manažer a člen nacistické strany, který proslul dobrým srdcem. Zachránil totiž před genocidou na 300 tisíc lidí.Coby vedoucí zaměstnanec firmy Siemens úřadoval v čínském městě Nankingu, v němž se v roce 1937 odehrál děsivý Nankingský masakr. Na snímku před ústředím firmy v roce 1935.Nankingský masakr (též znásilnění Nankingu) byl nejtemnější kapitolou druhé čínsko-japonské války. Během zhruba sedmi týdnů po 13. prosinci 1937, kdy Japonská císařská armáda Nanking dobyla, byly ve městě brutálně zavražděny stovky tisíc lidí. Odhady hovoří o tom, že tu zemřela přesně polovina obyvatelstva.Japonští vojáci zabíjeli civilisty po skupinkách. Některé stříleli, jiné přinutili vykopat si hrob a další v řadě nebožáka zaživa pohřbil. A tak stále dokola...+ 7 fotek+ 8 fotek

Byl německým manažerem firmy Siemens, a zároveň členem nacistické NSDAP. Proslavil se však jako předseda výboru tzv. Nankingské bezpečnostní zóny. Během masakru, při němž japonští vojáci v roce 1937 povraždili na 300 tisíc obyvatel tohoto čínského města, dokázal zázrak – zachránil další statisíce lidí, jimž rovněž hrozila smrt. Od skonu Johna Rabeho, ctihodného občana Třetí říše, letos uplynulo přesně 70 let.

Veronika Mottlová
Veronika Mottlová 15. 01. 2020 15:56

Nankingský masakr (též znásilnění Nankingu) byl nejtemnější kapitolou druhé čínsko-japonské války. Během zhruba sedmi týdnů po 13. prosinci 1937, kdy Japonská císařská armáda Nanking dobyla, byly ve městě brutálně zavražděny stovky tisíc lidí. Mezinárodní vojenský tribunál pro Dálný východ jejich počet odhadl na 260 tisíc, jiné zdroje hovoří až o 450 tisících civilistů, většina se uchyluje k číslu 300 tisíc zmařených životů. Zdivočelé smečce japonských vojáků čelila hrstka statečných osob, mezi nimiž vyniká osud "ctihodného nacisty" Johna Rabeho.

Člen nacistické strany

John Heinrich Detlef Rabe (23. listopadu 1882 až 5. ledna 1950) se narodil v Hamburku. Byl německým manažerem a několik let působil v Africe. Roku 1908 však odešel do Číny a mezi lety 1910 až 1938 zde působil coby člen vedení společnosti Siemens v několika různých městech. Mimo jiné například v Pekingu, Šanghaji nebo právě v Nankingu.

Nankingská bezpečná zóna

V tehdejším čínském hlavním městě Nankingu přebývalo až do prosince 1937 mnoho cizinců původem z Evropy i Ameriky – hlavně kvůli obchodu, ale také z důvodů misijních. S japonským útokem na Čínu většina z nich zemi opustila. Zůstala jen hrstka misionářů, obchodníků a manažerů, John Rabe byl mezi nimi.

Když 22. listopadu 1937 Japonská císařská armáda pokračovala v postupu na Nanking, Rabe s dalšími zahraničními obyvateli ustanovili Mezinárodní komisi pro Nankingskou bezpečnostní zónu. Cílem bylo zachránit čínské civilisty před smrtí. Postup japonské armády totiž provázely zprávy o děsivých zločinech právě na obyvatelích dobytých měst.

Proč to dělal…

"Je to otázkou morálky. Teď nemohu zradit důvěru, kterou ve mě tito lidé vložili. Dotýká se mě, jak mi věří," nechal se Rabe slyšet v jednom ze svých zápisků.

Útočiště mohli místní obyvatelé nejdříve najít na zahraničních ambasádách stejně jako na zdejší univerzitě. Díky Rabemu a jeho pomocníkům, mezi nimiž byli paradoxně i úhlavní nepřátelé nacistů, se zónu podařilo ještě rozšířit. A právě Rabe byl ustanoven hlavou bezpečnostní zóny – částečně díky tomu, že byl členem nacistické strany, částečně kvůli bilaterální smlouvě mezi Japonskem a Německem (antikomunistický pakt, pozn. red.). Obojí mu mělo z pozice německého nacisty usnadňovat komunikaci s Japonci, tedy spřáteleným národem.

Nankingský masakr

Bezpečnostní zóna byla zřízena na ploše téměř 6,5 čtverečního kilometru v západní čtvrti Nankingu. 1. prosince 1937 doporučil nankingský starosta Ma-Chao chun civilním obyvatelům města přesun do zóny. Do 13. prosinci, kdy Nanking padl, se tu postupně ukrylo na 300 tisíc lidí. Dalších 300 tisíc obyvatel, kteří to štěstí neměli, bylo Japonci v následujících dnech brutálně zmasakrováno.

"Dokud jsme neprošli městem, neznali jsme rozsah destrukce. Na mrtvé jsme naráželi na každém metru. Těla civilistů, které jsem viděl, měla díry po kulkách v zádech. Tito lidé pravděpodobně chtěli utéct a byli střeleni zezadu," tak hovoří Rabe o masakru v jednom ze záznamů ve svých denících.

Lidé byli po skupinách odváděni k řece, kde byli zastřeleni či z důvodu šetření municí ubodáni bajonety. Voda pak těla odplavila, což znesnadnilo spočítání obětí. Další lidé si museli vykopat hroby, v nichž pak byli zaživa pohřbeni. Japonští důstojníci rovněž pořádali soutěže ve stínání hlav. O vítězích dokonce referoval japonský tisk. To vše pak provázelo hromadné znásilňování žen, odhady počtu obětí hovoří až o osmdesáti tisících zneužitých obyvatelek Nankingu.

Nebezpečí v bezpečnostní zóně

Rabe a jeho pomocníci byli zvěrstvy otřeseni, proto ze všech sil vyjednávali s Japonci o podmínkách chodu bezpečnostní zóny. Japonská vláda souhlasila s tím, že na ni nebude útočit, pokud se v ní nebudou ukrývat čínští vojáci. Dohodu však často nedodržela.

Nájezdy hlídek a popravy přímo v zóně byly na denním pořádku. Japonci si navíc na Rabem a jeho pomocnících vynutili i to, že si do zóny chodili pro ženy na nucenou prostituci. Uprchlíky navíc ničil hlad a neustálý nedostatek jídla. Přesto zóna svůj účel splnila, Rabe a spol. zachránili statisíce lidí před jistou smrtí…

Návrat do Německa

V únoru 1938 Rabe Nanking opustil a vrátil se do Německa, s sebou vzal velké množství dokumentace. Aby zabránil dalším japonským masakrům, obrátil se na samotného Hitlera. To však vyústilo pouze v to, že byl předán do "péče" gestapa, odkud ho dostala až intervence mateřské společnosti Siemens.

Materiály z masakru (kromě filmů) si mohl ponechat, ale nebylo mu umožněno nadále informace šířit. Pro Siemens pak pracoval až do konce druhé světové války.

Dojemný poválečný příběh

Po válce byl Rabe vyslýchán sovětskou NKVD i britskou armádou, vždyť byl přece členem nacistické strany! Prošel dlouhou denacifikací. Občas si mohl přivydělat, jeho rodina přesto žila v nouzi.

Když se o jeho situaci dozvěděli občané Nankingu, navzdory své poválečné chudobě udělali pro zachránce z vděčnosti sbírku. Nankingský starosta Rabemu osobně přivezl částku, která při dnešním kurzu dolaru odpovídá zhruba půl milionu korun. A dokud ve východním Německu nepřevzali vládu komunisté, každý měsíc také Rabeho rodině přispívali potravinami. Vděčnost jim Rabe vyjadřoval děkovnými dopisy.

Rabeho odkaz

John Rabe zemřel na mrtvici 5. ledna 1950 ve věku 67 let. Roku 1997 byl jeho náhrobek přesunut do Nankingu, kde zůstává dodnes. Nachází se na čestném místě památníku Nankingského masakru. V roce 2005 bylo místo, kde zde pobýval, renovováno. Nyní se zde nachází památník Johna Rabeho a Mezinárodní bezpečnostní zóny.

NA CTIHODNÉHO NACISTU A MASAKR V NANKINGU ODKAZUJE NAŠE GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články