Básník Paul Verlaine: Milovník absintu tak žárlil na milence Rimbauda, až ho málem zastřelil a skončil ve vězení

Básník Paul Verlaine: Milovník absintu tak žárlil na milence Rimbauda, až ho málem zastřelil a skončil ve vězení
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Paul Verlaine patří k nejslavnějším francouzským básníkům. Vymyslel termín „prokletí básníci“. Zde na fotografii z roku 1893.Byl to ale také bouřlivák propadlý alkoholu, který trápil svoji manželku. Zde na fotografii z roku 1892, jak popíjí absint.Pracoval jako úředník, oženil se, ale manželství to šťastné nebylo kvůli Verlainovu alkoholismu, násilnostem a milencům. Zde na obraze Frédérica Bazilla z roku 1867.Jeho milencem byl o deset let mladší básník Arthur Rimbaud, kterého Verlaine v roce 1873 postřelil. Zde Rimbaud na fotografii Étienna Carjata z roku 1871.+ 2 fotky+ 3 fotky

Paul Verlaine patří k nejslavnějším francouzským básníkům 19. století a jeho obliba trvá dodnes. Vymyslel termín „prokletí básníci“, kterým označil i sám sebe, jeho rytmická a melodická poezie inspirovala mnoho hudebních skladatelů. Byl to ale také bouřlivák propadlý alkoholu, který trápil svoji manželku. Svého milence, básníka Arthura Rimbauda, málem zastřelil a skončil kvůli tomu ve vězení. Není divu, že se jeho život dostal i na divadlo a do filmu. Verlaine se narodil před 176 lety, 30. března 1844.

Milan Valden
Milan Valden 30. 03. 2020 07:30

Verlainovým otcem byl vysoký ženijní důstojník a rodina to byla zámožná. Už ve školních lavicích objevoval Paul svět poezie a jako čtrnáctiletý poslal Victoru Hugovi svoji báseň Smrt. Maturitu složil v roce 1862. O rok později mu otiskli první báseň v jedné revue.

Manželství a zaměstnání

V roce 1864 pracuje Verlaine nejprve jako úředník u jedné pojišťovny, pak na pařížské radnici. Začíná spolupracovat s různými časopisy a přispívat do antologií. První kniha – Saturnské básně – mu vychází v roce 1866. Přispěla mu na ni sestřenice Élisa, kterou vychovávali Paulovi rodiče a která byla Paulovou první láskou. Élisa v následujícím roce zemřela.

Paul se účastní společenského a uměleckého života v tehdejších salonech. V jednom z nich se seznámí i s Mathildou Mautéovou, se kterou se zasnoubí v roce 1869, kdy mu vyjde druhá kniha Galantní slavnosti. Vezmou se o rok později. Manželství to však šťastné není, bohémský Verlaine není na rodinný život zvyklý, rád pije a toulá se, miluje absint. Ani narození syna manželství nezachrání. Hlavně je tu ale někdo jiný…

Milenec Rimbaud

V roce 1871 dostane Verlaine dopis od mladičkého básníka Arthura Rimbauda a pozve ho do Paříže. Rimbaud je o deset let mladší než Verlaine, narodil se roku 1854. Tento geniální básník prožil život neméně pestrý a dobrodružný a bohužel také velmi krátký. Žil naplno, psal od patnácti, byl velmi nepřizpůsobivý a na výchovu své konzervativní a nábožensky bigotní matky reagoval výbuchy hněvu a útěky z domova.

Jako sedmnáctiletý se po příchodu do Paříže stal Verlainovým přítelem i milencem. Oba horečně píšou, flámují, pijí a milují se. Skandály na sebe nenechají dlouho čekat. Verlainovo manželství je v troskách, Mathilde podá žádost o soudní rozluku, kterou odůvodňuje manželovým pijáctvím a násilnostmi. Pak se střídají období smíru s dalšími neshodami a Verlainovým násilím vůči manželce. Rimbaud Verlaina opouští a zase se k němu vrací…

Verlaine ve vězení

Bouřlivý milenecký vztah skončí v roce 1873. Tehdy Verlaine pracuje na sbírce Romance beze slov a Rimbaud píše Sezónu v pekle. Po pobytu v Londýně odjede Verlaine do Belgie a nechá Rimbauda bez peněz. Chce se usmířit s manželkou a vyhrožuje sebevraždou, ale nakonec Rimbauda přivolá do Bruselu, kde drama vyvrcholí: při hádce žárlivý a prchlivý Verlaine na Rimbauda vystřelí a zraní ho. Je zatčen a odsouzen na dva roky do vězení.

Manželství Verlainových je pak soudně rozloučeno. Verlaine ve vězení prodělá nejen léčbu, ale i konverzi a uchýlí se k náboženství. Propuštěn je v roce 1875. Pokusí se smířit s Mathildou i s Rimbaudem, ale bez úspěchu. Po čase opět propadne starému způsobu života, pobývá na různých místech a střídá milence. Píše další básně a také esej Prokletí básníci. O deset let později Mathilde konečně dosáhne rozvodu z manželovy viny. Verlaine je odsouzen pro ublížení na těle, kterého se dopustil na své matce. Umírá v roce 1896 ve věku 51 let.

Verlaine a Rimbaud ve filmu

To už byl Rimbaud pět let mrtvý. Přestal po roce 1873 psát a vstoupil do koloniálního vojska. Na Jávě dezertoval, s cirkusem prošel Švédsko a Norsko, byl v Egyptě, potom na Kypru, odkud se vydal jako obchodní zástupce do Adenu. Přešel celou somálskou poušť a naučil se mnoho jazyků. Zemřel v roce 1891 na rakovinu (měl zhoubný nádor v pravém koleni), bylo mu pouhých 37 let.

Básnické dílo Verlaina i Rimbauda patří k pokladům světové poezie. Jejich vztah i jejich bouřlivé osudy se staly námětem řady knih či filmů. Známá je například divadelní hra Christophera Hamptona Úplné zatmění, kterou do filmové podoby převedla režisérka Agnieszka Holland v roce 1995. Rimbauda si v tomto působivém filmu zahrál Leonardo DiCaprio a Verlaina britský herec David Thewlis.

JEHO MILENCEM BYL O DESET LET MLADŠÍ BÁSNÍK ARTHUR RIMBAUD, KTERÉHO POSTŘELIL, CHCETE VĚDĚT VÍCE? PROHLÉDNĚTE SI FOTOGALERII:

Zdroje:

Kol.: Slovník francouzsky píšících spisovatelů

Paul Verlaine: Slova na strunách

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Verlaine

https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Rimbaud

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články