Výročí narození autora Pražských orgií. Spisovatel Philip Roth měl děsivé manželství s lhářkou a podvodnicí

spisovatel
Zdroj: Profimedia.cz

Proslulý americký spisovatel Philip Roth je dobře známý i u nás, v češtině vyšla většina jeho románů a běžely tu i podle nich natočené filmy. Jeden z nich, Pražské orgie, natočila režisérka Irena Pavlásková. Minisérie Spiknutí proti Americe právě běží od 17. března na kabelové televizi. Philip Roth se narodil před 87 lety, 19. března 1933 (zemřel 22. května 2018). Ze svého prvního manželství se vzpamatovával a vypisoval dlouhá léta a nevyvedlo se mu příliš ani to druhé s britskou herečkou Claire Bloom.

Milan Valden
Milan Valden 19. 03. 2020 07:30

Philip Roth se narodil v židovské rodině v Newarku, ale ve své tvorbě na Židy pohlížel i značně kriticky, za což si vysloužil různé útoky a odsudky, stejně jako za to, jak ve svých knihách líčil ženy a soužití mužů a žen. Vzhledem k traumatu z jeho prvního manželství se ovšem není co divit.

Úspěchy a pády

Roth vstoupil do literatury velmi úspěšně hned se svou první knihou Sbohem, město C. (1959), za niž dostal Národní knižní cenu. Proslavil se skandálním románem Portnoyův komplex (1969), humorným a vtipným příběhem židovského mladíka posedlého sexem.

Zažil ale i méně úspěšná léta, vrcholu dosáhl sérií vynikajících a oceňovaných románů, které vydával od 80. let. K těm nejznámějším patří Elév, Hodina anatomie, Druhý život, Operace Shylock, Sabbathovo divadlo, Americká idyla (zfilmoval jako svůj režijní debut herec Ewan McGregor), Vzala jsem si komunistu, Lidská skvrna (zfilmováno s Anthonym Hopkinsem a Nicole Kidman v hlavních rolích), Umírající zvíře (zfilmováno s Benem Kingsleym a Penelope Cruz) či Spiknutí proti Americe. Z prestižních ocenění mu unikla jen Nobelova cena, je ale nositelem Pulitzerovy ceny a mnoha dalších. Patří k nejvýznamnějším americkým spisovatelům druhé poloviny 20. století.

Spiknutí proti Americe

V tomto románu z roku 2004 autor geniálně a působivě propojil vzpomínky na své dětství v Newarku s fiktivním příběhem z alternativní historie: co by se stalo, kdyby prezidentské volby v USA v roce 1940 vyhrál slavný letec Charles A. Lindbergh (o jeho možné kandidatuře se skutečně uvažovalo), jehož programem je izolacionismus a pronacistická politika. Do všech židovských domácností v Americe vstupuje strach, prezident totiž začíná veřejně skandalizovat Židy…

Minisérie podle tohoto románu právě běží na kabelové televizi; hlavní role vytvořili mimo jiné John Turturro a Winona Ryder.

Pražské orgie

Rothovu novelu Pražské orgie (1985) zfilmovala loni režisérka Irena Pavlásková. Příběh vychází ze zkušeností samotného Rotha s návštěvami totalitního Československa v 70. letech, kam mu byl nakonec zakázán vstup. Roth se angažoval ve prospěch zakázaných českých spisovatelů a přátelil se například s Milanem Kunderou a Ivanem Klímou.

Manželské trauma

V roce 1959 se Roth oženil s Margaret Martinsonovou, komplikovanou hysterickou ženou, podvodnicí a lhářkou, která ho do manželství vlákala podvrženým pozitivním těhotenským testem (koupila si moč od těhotné ženy). Margaret omezovala Rothovy spisovatelské schopnosti a žárlila na jeho úspěchy. V roce 1963 se rozvedli za podmínek velmi nevýhodných pro Rotha. Vysvobozením pro něj byla smrt bývalé manželky při autonehodě v roce 1968. Trvalou stopu této ženy najdeme v Rothově díle, především v románu Žít jako muž.

Manželství s filmovou hvězdou

Ani druhé manželství s Rothovou dlouholetou přítelkyní, britskou herečkou Claire Bloom, se nevyvedlo. Vzali se v roce 1990 a rozvedli v roce 1995. Ve své knize pak herečka Rotha obvinila z misogynství, věčného kontrolování a z narušení vztahů s její dcerou (tu měla s hercem Rodem Steigerem), on jí to oplatil v postavě herečky Eve Frame v románu Vzala jsem si komunistu. Vlastní děti Roth neměl. Po druhém rozvodu se uzavřel do samoty a napsal svá vrcholná díla.

Použité zdroje: 

Claudia Rothová Pierpontová: Roth zbavený pout

Michal Sýkora: Philip Roth

https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Roth

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články